Heuvelrug

Gemeente dreigt verkoop Bosstraat1 door te zetten

De verkoop van het voormalige Driebergse gemeentekantoor aan een projectontwikkelaar lijkt zich alsnog te voltrekken. De huidige gebruikers willen dat de gemeenteraad anders beslist. (528 woorden)

Dat blijkt uit brieven die afgelopen weekend binnenrolden bij Hillridge. In een van de brieven vragen Heuvelrugse ambtenaren de gemeenteraad formeel of die bedenkingen heeft bij de verkoop van het voormalig gemeentekantoor aan de Driebergse Bosstraat.

Koper is de Edese projectontwikkelaar Van Grootheest. Die heeft al sinds 2009 recht van eerste koop op het terrein, in ruil voor het afzien van een bouwproject in Doorn, waar de gemeente Heuvelrug haar nieuwe kantoor bouwde.

Voormalig wethouder Homan was al in 2013 in onderhandeling met Van Grootheest over de (ver)koop van kantoor Bosstraat, volgens opvolger Boonzaaijer zou er een afkoopsom nodig zijn als van verkoop aan de projectontwikkelaar wordt afgezien.

Van Grootheest zou op het perceel woningen willen bouwen, naar verluidt seniorenappartementen. De projectontwikkelaar betaalt volgens de brief van de gemeente een ‘marktconforme’ prijs voor het perceel op een A-locatie in Driebergen. Over dat bedrag doet men -zoals gewoonlijk op de Heuvelrug- erg geheimzinnig, maar volgens diverse schattingen zou het gaan om een bedrag rond het driekwart miljoen euro.

De verkoop zou eind december afgerond moeten zijn. De huidige gebruikers van het gebouw zouden volgens de gemeente voldoende tijd hebben uit te kijken naar een nieuwe locatie, aldus de brief, die over twee weken besproken wordt. Die nieuwe locatie kan het voormalige bedrijfscomplex van taxibedrijf Hoek zijn, liet de gemeente eerder weten.

Een andere brief -eigenlijk persbericht- keert zich tegen de verkoop. In het persbericht meldt de werkgroep Bosstraat1 dat de gemeente het gebouw beter niet verkoopt, maar in een stichting onderbrengt die het vervolgens verhuurt aan de huidige gebruikers: de Eurowinkel, het Repaircafe en De Inloop op de benedenverdieping en een groep kunstenaars en creatieve ondernemers op de bovenverdieping.

Volgens de werkgroep zouden de gebruikers een marktconforme huur kunnen betalen, waardoor kosten van het gebouw zullen vervallen voor de gemeente. De werkgroep wijst er bovendien op dat in het ‘Maatschappelijk Cultureel Centrum’ nu veel waardevolle maatschappelijke en sociale activiteiten plaatsvinden, die de gemeente veel geld besparen.

Een verhuizing naar terrein Hoek zou duur en tijdrovend zijn, met mogelijk gevolg dat alle inspanningen van de Eurowinkel en het kunstenaarscollectief verloren dreigen te gaan, aldus het persbericht van de werkgroep, die op veel sympathie in de gemeenteraad kan rekenen.

Een derde brief meldt de versterking van het bestuur van de Eurowinkel met twee nieuwe leden -een gepensioneerde manager uit de zorgsector en een oud gemeenteraadslid- en de aanstelling van een adviseur -een lokaal politicus, scheidsrechter en ondernemer in de zorgsector- voor de dagelijkse leiding.

De hulptroepen zouden nodig zijn om de Eurowinkel in rustiger vaarwater te brengen en het vertrouwen onder de vrijwilligers van de Eurowinkel te herstellen. Dat vertrouwen kreeg een flinke knauw nadat oprichter en drijvende kracht Cees van den Broek afgelopen najaar plotseling overleed. Over dat gebrek aan vertrouwen rolde overigens ook nog een anonieme brief binnen.

Lees ook:

Wethouder: Voor behoud Driebergs dorpshuis is afkoopsom nodig
Verkoop Driebergs gemeentekantoor op stapel
Cees van den Broek -oprichter Eurowinkel- overleden
Eurowinkel kandidaatkoper Driebergs gemeentekantoor
Eurowinkel per direct naar leeg gemeentehuis
Leeg kantoor Bosstraat toch geen ‘broedplaats’