Heuvelrug

Ontdekkingsreis: geen 120 leerlingen en niet naar Sportlaan

Basisschool De Ontdekkingsreis krijgt een schoolgebouw voor 81 leerlingen aan het Driebergse Jagerspad. Dat is niet waar de school op mikte: een gebouw voor 120 leerlingen aan de Sportlaan. ‘Dit is een houtje-touwtje-oplossing.’  (549 woorden, twee beelden)

Het dossier Ontdekkingsreis speelt al tien jaar in de gemeente Heuvelrug. De school huisde het afgelopen decennium in oude huizen, verlaten kantoren, er was zelfs een moment dat leerlingen les kregen in een tent. Desondanks bleef de school groeien, met name het vernieuwend onderwijsconcept blijkt veel leerlingen -de helft van buiten de regio- te trekken.

Een besluit over een permanent schoolgebouw schoof de gemeente Utrechtse Heuvelrug al die jaren voor zich uit, tot gisteravond de kogel door de kerk ging. Afgelopen maand verraste de school nog met een media-offensief, waarin schimmelende muren het schopten tot de landelijke media, wat bij de gemeenteraad voor het nodige kwaad bloed zorgde.

Het media-offensief beoogde de gemeenteraad juist te overtuigen een nieuwe school voor 120 leerlingen, te bouwen aan de Driebergse Sportlaan. Maar die gemeenteraad koos er vanavond toch voor de school te huisvesten in een verlaten gebouwtje aan het Jagerspad.

Dat wordt niet het gebouw waar basisschool Dolfijn twee jaar geleden uit vertrok, maar een voormalig kleuterschooltje op hetzelfde terrein, met als huisadres ’t Oostrom. De school krijgt een vernieuwbouwbudget van €950.000 mee, dat staat gelijk aan 81 leerlingen. Dat zijn er iets te veel voor het voormalig kleuterschooltje, daarom wordt mogelijk nog een deel van het oude Dolfijngebouw bij de nieuwe school getrokken.

Het vernieuwbouwde schoolgebouw zal niet in augustus al klaar zijn, het moment dat de school het huidige onderkomen in buurtschap Boswijk moet verlaten. Wethouder Veldhuizen gaat de grondeigenaar -die er negen villa’s wil bouwen-  daarom vragen om drie maanden uitstel.

‘Dat geeft ons de tijd om het zo in orde te maken dat je het zou kunnen zien als een permanent onderkomen,’ aldus de wethouder, die en passant onthulde dat hij het lege Dolfijngebouw eigenlijk nodig heeft als tijdelijke school voor basisschool Zonheuvel. Die zou oorspronkelijk samengaan met basisschool Dolfijn, in een nieuw gebouw in Driebergen-Noord. Maar daar blijken de ouders met succes tegen in verzet te zijn gegaan.

De enige partij die gisteravond hard streed voor De Ontdekkingsreis was D66. De liberalen staan al langer sympathiek tegenover de vernieuwende school, die zelf graag nieuwbouwt voor 120 leerlingen aan de Sportlaan, een bosrand in het uiterste noordwesten van Driebergen.

Volgens fractieleider Prakke lag er een mooie kans om De Ontdekkingsreis voor de komende veertig, vijftig jaar van een goed gebouw te voorzien en tegelijk te zorgen voor spreiding van basisonderwijs.

De locatie Jagerspad ligt volgens Prakke in een vergrijzende buurt, De Ontdekkingsreis daar huisvesten zou bovendien kannibaliseren op de tegenover gelegen katholieke school Valkenheuvel, die toch al kampt met een krimp van het aantal leerlingen. In plaats van een school zouden er wat Prakke betreft beter woningen kunnen verrijzen aan het Jagerspad.

‘Het lijkt er nu op dat we in een poging snel tot een oplossing te komen kiezen voor een tweede keus, en voor een houtje-touwtje-oplossing,’ aldus een teleurgestelde Prakke. Maar volgens de andere partijen verhinderen leerlingprognoses en vaste gemeentelijke afspraken over onderwijshuisvesting een groter gebouw voor Ontdekkingsreis. Wel mag de school bijbouwen als de door de school zelf verwachte groei zich inderdaad aandient.

Behalve Prakke sprak ook Links Heuvelrug-fractieleider Waaldijk zich uit voor de locatie Sportlaan, maar dan voor 81 leerlingen. Kort daarvoor sprak een delegatie van Sportlaanbewoners opnieuw hun zorgen uit over de te verwachten groei van het autoverkeer door hun doodlopende straatje.