ColumnsGratis

Het Hoogste Gremium en de Maarsbergse spoortunnel

2624Sinds 2011 volgde journalist Anthon Keuchenius de besluitvorming rond de Maarsbergse spoortunnel. Het ging ongeveer zo:

Prorail: We gaan een tunnel aanleggen onder het spoor in Maarsbergen. Voor €25 miljoen. Kan het verkeer daar een beetje doorstromen.
Provincie: Dat is goed, dan knappen we de boel daar in Maarsbergen meteen even op.
Gemeente Heuvelrug: Gaat uw gang.

Maarsbergen: Ho ff, dat gaat zo maar niet. Het is hier al veel te druk, een rotonde of een nieuw kruispunt, dat kan niet. Die eten bovendien het hele dorpscentrum op, inclusief de kerk. Eén stap uit de voordeur en je staat middenop de provinciale weg. HO!

Gemeente Heuvelrug: O, dat is niet goed. Dat hadden we niet in de gaten. We gaan even met de provincie in overleg.
Maarsbergen: Jullie moeten de tunnel zo lang maken dat ie pas voorbij ons dorp uit de grond komt. Kost een beetje meer, maar dan zit je de komende 100 jaar wel goed.
Provincie: Goed, dat kost ongeveer €5 miljoen extra. Wij de helft, Heuvelrug de helft. En dan op de foto, met een schep, er komen verkiezingen aan!
Gemeente Heuvelrug: Deal.
Nieuwe wethouder: Ik wil ook op die foto.

Provincie: O, het wordt toch wat duurder, wij leggen €5 miljoen bij, dan jullie ook.
Gemeente Heuvelrug: Deal. Alleen zeggen we dat niet hardop, dat doen we natuurlijk in een geheime vergadering. En als journalisten ernaar vragen zeggen we gewoon dat dat niet zo is. En als het wel zo is, dan blijven we dat gewoon ontkennen. Dat is al jaren ons devies. Louter goed nieuws en fijne fotootjes naar buiten brengen, van ijsjes en bloemen en bloemenmeisjes, ook op twitter natuurlijk, maar het allerliefst in onze eigen Groene Pravda!

Prorail: Jullie kunnen vanalles willen, maar met €10 miljoen extra redden jullie het nog niet. Er zit een meneer tussen die daar een Hotel wil bouwen en dat vonden jullie goed en nu wil hij compensatie omdat hij al een decennium niet kan bouwen en nu kan dat weer niet. Hoeveel dat precies kost houden we trouwens net als jullie lekker geheim. Maar we geven hem wel de schuld natuurlijk.
Provincie: O, dan verzinnen we iets anders. We gaan een rondweg maken. Dat is goedkoper.
Gemeente Heuvelrug: Dat is goed zeg.

Maarsbergen: Maar wij willen gewoon die rechtdoortunnel.
Maarsbergen 2.0: Nee, wij willen de Rondweg
Maarsbergen 3.0: En wij hebben nog een nieuwe variant!

Gemeenteraad Heuvelrug: Wat ingewikkeld zeg. Weet je wat: we organiseren gewoon een heleboel vergaderingen, soms hier, soms daar, soms in achterafkamertjes. Nemen we al die tunnelvarianten mee zodat niemand het nog begrijpt en dan komt er vast iemand met een nieuw idee en dan zeggen we gewoon: dat moet ook onderzocht!
Provincie: Maar eigenlijk hebben jullie hier niet zoveel over te zeggen. Dit is provinciaal beleid. Wij beslissen, want jullie kunnen dat eigenlijk allemaal niet. Maar dat zeggen we niet hardop, we willen jullie inspraakfeestje immers niet bederven.
Wethouder: Ik ga in elk geval flink vaak op de foto met al die plannen. Dat ik zelf in Maarsbergen woon verhoogt alleen nog maar de feestvreugde. Ondertussen vergeten we hier in de bestuurskamers dat bezinepompen beter het dorp Maarsbergen uit kunnen. Weet je wat, we geven die pompen gewoon een vergunning voor uitbreiding binnen het dorp. Handig!
Gemeenteraad:  Wij zijn nu de kluts een beetje kwijt. En we krijgen zoveel inspraak dat we het niet helemaal scherp meer hebben. Weet je wat: we zeggen gewoon dat we willen wat de mensen uit Maarsbergen willen, ook al zijn die het onderling niet helemaal eens en kost dat nog eens geheim aantal miljoenen extra. Dat geld moeten de wethouder en Prorail en provincie dan maar ergens zien te vinden. En sowieso willen we nog meer onderzoek naar nog meer varianten. Dat zeggen we overal, bij elke vergadering. Want dan kunnen we nog meer vergaderen en nog meer mensen laten inspreken.
Maar wel alleen in onze kamertjes en op onze ondoorgrondelijke manier, want wij zijn het Hoogste Gremium en het is tenslotte ons eigen feestje, die gemeenteraad. Een heerlijke hobby, en nog lucratief ook: we krijgen er elke maand meer dan duizend euro voor!