Ingezonden

Persbericht: Eigenaresse Trollenwol maakt Zweeds Breiboek

(ingezonden door boekhandel Baas)

Op dinsdagavond 25 februari vindt bij boekhandel Jacques Baas de boekpresentatie plaats van Öland Breien. Het boek is geschreven door Marja de Haan, eigenaresse van de Driebergse wolwinkel Trollenwol. Zij zal het eerste exemplaar overhandigen aan schrijfster, filosofe en tv-presentatrice Stine Jensen. Met het programma Licht op het Noorden (naar haar gelijknamige boek) is Scandinavië-kenner Jensen wekelijks op televisie te zien. Aan de boekpresentatie gaat een kleine modeshow vooraf.

Marja de Haan raakte al snel verknocht aan het unieke garen van Ullcentrum: "Het was wol van het type 'ruwe bolster blanke pit', maar onder het breien veroverde deze wol meer en meer mijn hart, niet in de laatste plaats vanwege de onwaarschijnlijk mooie kleuren".
Toen de Trollenwol-eigenaresse de kans kreeg importeur te worden van Ullcentrum, aarzelde ze dan ook geen moment. "Na mijn eerste bezoek aan Öland, Zweden, kon ik niet anders dan mijn creativiteit aan het werk zetten met al het moois dat daar vandaan komt. Het inspireerde mij uiteindelijk tot het breien van het eiland, met als resultaat de Ölandshawl."

Met het importeren van deze wol levert De Haan direct een bijdrage aan het behoud van de natuur, de schapen en de boeren op Öland. "Waar de boeren ooit wanhopig de wol moesten verbranden omdat niemand er interesse in toonde, maakte het Ullcentrum het mogelijk dat die geweldige wol weer gebruikt kan worden door breiers over de hele wereld."

Met het schrijven van dit breiboek draagt Marja de Haan op haar beurt weer bij aan het behoud van deze prachtige Zweedse cultuur. Öland Breien is een samensmelten van natuurfoto's, breipatronen en het verhaal van de wol. Het is bedoeld om bij weg te dromen, te vertellen en te inspireren. Met alle ideeën, teltekeningen en patronen uit het boek kan iedereen variëren en zelf creëren. De Haan: "Ik hoop dat daarmee de wereld een klein beetje mooier, warmer en kleurrijker wordt."

Nadat Stine Jensen het eerste exemplaar van Öland Breien in ontvangst heeft genomen, zal zij later op deze avond zelf nog kort iets vertellen over haar boek 'Licht op het Noorden'. Ook zal zij dit boek en andere boeken, zoals het filosofieboek 'Dus ik ben (weer)' desgewenst signeren.

De avond bij boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c, Driebergen begint om 20.15 uur. Iedereen is welkom.