Heuvelrug

Blom weg, De Vogel komt als nieuwe ondernemersvoorzitter

Bas de Vogel is de nieuwe voorzitter van Zakelijk Heuvelrug. De Vogel volgt Paul Blom op, die vervroegd aftreedt na een zakelijk geschil met zijn bestuur.

De Vogel zal 'ongeveer een jaar' aanblijven als interim voorzitter, in die tijd moet de vereniging een nieuwe voorzitter zoeken. De Vogel volgt internetondernemer Paul Blom op, die drie jaar voorzitter was van Zakelijk Heuvelrug. Blom vertrekt een maand voordat zijn termijn officieel afloopt. Achter Bloms vervroegde vertrek gaat een zakelijk geschil schuil, over de levering van de nieuwe website van de ondernemerskoepel, door Blom zelf.

Blom had delen van die website al geleverd, toen bleek dat zijn bestuursleden er toch anders over dachten. In een brief -en een ingelaste ledenvergadering- gebruikt het zittende bestuur de term 'zakelijk onzuiver handelen' voor het conflict. Nadat bleek dat definitieve goedkeuring voor het project uitbleef, heeft Blom de overeenkomst ontbonden en betaalde facturen direct terugbetaald. Blom: "Bestuurlijke transparantie is het grootste goed en mag nooit ter discussie staan. In dat geval rest niets anders dan terugtreden en je functie neerleggen".

Blom wist de afgelopen jaren de ondernemersverenigingen van de afzonderlijke dorpen te verenigen in Zakelijk Heuvelrug, dat hierdoor de voornaamste gesprekspartner werd van de gemeente op economisch gebied. Zakelijk Heuvelrug groeide naar bijna driehonderd leden en houdt regelmatig lunchbijeenkomsten voor zijn leden en inloopjes (open coffee) voor aspirantleden. Opvolger De Vogel: 'Paul heeft als boegbeeld ontzettend veel voor de vereniging bereikt. Hij heeft Zakelijk Heuvelrug op de kaart gezet.'

Volgens De Vogel zal Zakelijk Heuvelrug doorgaan op de weg die Blom was ingeslagen. 'Want dat heeft hij goed gedaan, het is hem ook op het lijf geschreven. We zijn hartstikke dankbaar voor wat hij gedaan heeft, maar een fout is een fout. Jammer, jammer.  We treuren nu om allerlei redenen, maar vooral omdat we nu onze kapitein op het schip missen.'

Interim-voorzitter Bas de Vogel (72) is geen onbekende in het lokale politeke landschap. Hij was vanaf 1990 raadslid voor de Driebergse VVD en vervolgens twee periodes wethouder, van1994 tot 1998 op financien,  van 1998 tot 2000 -na de geruchtmakende Roma-affaire- was hij wethouder ruimte. Kort daarna was De Vogel ook nog even lid van de Provinciale Staten van Utrecht. 

De Vogel is afkomstig uit de wereld van de projectontwikkeliong, waarin hij fortuin maakte. Vorig jaar trad De Vogel al toe tot het bestuur van Zakelijk Heuvelrug, om zich te ontfermen over de portefeuille ruimte. Als speerpunt voor het komend jaar noemt De Vogel de verdere samenwerking met de ondernemersverenigingen van Utrechtse heuvelrug, Bunnik , Zeist en De Bilt, naast het reguliere contact met de gemeente Heuvelrug. 'Gelukkig kan ik zeggen dat ik daar een boel mensen ken, dus dat komt wel goed. En verder moeten we een jongere kerel of jongere vrouw opsnorren en inwerken als voorzitter. Want jonge mensen moeten dit stokje snel weer overnemen.'