Heuvelrug

Ook Zeist wil natuurbegraven; Update: en in Ede

De gemeente Zeist wil een perceel bos toevoegen aan haar algemene begraafplaats om natuurbegraven mogelijk te maken. Dat zou €300.000 per jaar opleveren. Updated: vanaf begin 2016 kun je ook -en goedkoper- natuurbegraven in Ede. (438 woorden)

Extra geld is nodig omdat Zeist -net als veel andere gemeenten- nu verlies lijdt op de begraafplaats. Steeds minder mensen kiezen voor begraven, terwijl de vaste kosten voor het onderhoud van de begraafplaats doorlopen.

Met het Zeister plan komen er weer extra natuurgraven op de markt. Meer gemeenten overwegen natuurbegraafplaatsen of hebben die al. In Bilthoven en Arnhem wordt al een paar jaar natuurbegraven.

Buurgemeente Heuvelrug besloot eerder dit jaar ook al natuurbegraven mogelijk te maken, op de Doornse algemene begraafplaats, vanaf 1 november. Uiteindelijk wil Heuvelrug daar nog 24 hectare bos aan toevoegen.

Zeist heeft nu eenzelfde plan. Achter de Zeister begraafplaats heeft de gemeente nog een perceel van 2 hectare waar 250 natuurgraven zouden passen. Uitgaande van een gemiddelde prijs van €6000 zou dat per jaar -vijftig graven- €300.000 extra opleveren. Dat is genoeg om de hele begraafplaats te kunnen blijven exploiteren, berekent de gemeente.

driebregse begraafplaats

Voor de langere termijn overweegt Zeist te gaan onderhandelen met Utrechts Landschap, die eigenaar is van de grond achter het perceel. Zeist zou dan €1000 per natuurgraf afdragen aan het Landschap. ‘Met een stuk grond ter grootte van de huidige begraafplaats, zou je bij 50 begrafenissen per jaar, 100 jaar vooruit kunnen,’ aldus het voorstel van Zeist.

Zeist overweegt verder de bouw van een ondergronds crematorium, dat zou een investering vergen van 1€  miljoen. Ook in de Heuvelrugse plannen komt de bouw van een crematorium geregeld terug. Zeist wil verder meer aandacht schenken aan islamitisch begraven en het begraven van foetussen.updatenatuurbegraven

Update: Navraag bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug levert de kennis op dat de datum van 1 november niet is gehaald, omdat de Doornse begraafplaats nog altijd gereed gemaakt wordt voor natuurbegraven. Er zal uiteindelijk plaats zijn voor ‘ongeveer 140 graven’.
Natuurbegraven gaat in Doorn € 5.160 kosten voor een eenpersoons graf van 2,5×2,5 meter. Een dubbel zo breed graf voor twee personen komt op €9.320. Een urnengraf voor een enkele urn (1×1) gaat €1.816 kosten, een urnengraf voor 6 urnen (2,5×2,5) komt op €5.160.

Update2: Net als Zeist en Heuvelrug van plan zijn, en in De Bilt en Arnhem al mogelijk is, gaat ook de gemeente Ede haar gemeentelijke begraafplaats geschikt maken voor natuurbegraven. Volgens de Edese wethouder Leon Meijer ‘draagt natuurbegraven bij aan de kwaliteit van bos en natuur.’
Voorjaar 2016 moet er natuurbegraven kunnen worden. In Ede betaal je €4.960 voor een natuurgraf (met eeuwigdurend grafrecht), of €3.720 voor de variant ‘natuurlijk begraven’, waarbij het grafrecht beperkt is tot 50 jaar.

Lees ook:
Naar één centrale begraafplaats, met crematorium
Heuvelrug overweegt crematorium;UPDATED
Onderhoud begraafplaats op burgers bordje