Over stemmen tellen, twee verzoeken aan kiezers en hoe Pia de spookstem kreeg toebedeeld

Er was een berichtje op twitter waarin de gemeente vroeg om stemmentellers. Je maakt wat mee en krijgt drie tientjes toe, dus ik vulde een online formulier in en kreeg de volgende dag bericht: 20:45 melden bij de voorzitter van het stembureau. ID meenemen.

Mijn ID bleek niet nodig, de voorzitter kende mijn gezicht en dat gezicht klopte met mijn naam. In het kwartier tot negen uur kwamen er nog twee kiezers binnen, een echtpaar, net op tijd terug uit Duitsland. ‘Hoog vijf’, riep de moeder tevreden naar de geheven arm van de tienerzoon die niet mee het stemhokje in wilde, toen ze het stembureau weer verlieten.

Om 21:00 uur plaatsten we de door de leden van het stembureau eerder die dag verorberde borden nasi in de vensterbank, schoven alle tafels bij elkaar en keerden kliko numero 1 om. Er kwam niet zoiets als een draaiboek en explicaties, dus ik deed maar na wat de anderen deden. Dat was formulieren uitvouwen en opstapelen.

Hierbij het verzoek aan alle kiesgerechtigden voortaan het formulier op te vouwen zoals je het uitvouwde en niet anders of extra. En aan stembureaus nooit meer de boel aan te stampen.

We maakten van alle stapels twee hoge torens, waarvan de twee minst mobiele tellers telkens het bovenste exemplaar omriepen, waarmee de lopende tellers naar de stapel van de betreffende partij liepen. Er waren 1519 biljetten, we maakten kilometers. De kleine partijtjes moesten op de grond, daar kwamen we maar soms.

stemmen tellen

Verreweg de meeste stemmen gingen naar Mark, dat kon ik zo wel zien. Vrij logisch gezien het karakter van de villawijk rond het stembureau. Alexander lag al snel een halve baanlengte achter, met Geert op zijn hielen. Het duurde lang voordat de partij van Niet Stemmers ook een biljet kreeg. Het bordje van Sylvana bleef de hele avond zonder stembiljet.

Daarna telden we de biljetten per partij -ik deed CDA en Groen Links- en kwamen er drie tekort, vergeleken met het minutieus bijgehouden aantal stempassen. Binnen de foutmarge, besloot de voorzitter. We mochten voort met het scheiden van de partijstapels in een stapeltje op lijstrekkers en een stapeltje niet op lijsttrekkers.

Waarbij de oproep aan kiezers voortaan gewoon op de lijsttrekker te stemmen. Het is reuze charmant om op je neef te stemmen, of de hoogste of laagste vrouw -met name de kiezers van Groen Links en D66 blijken daar een handje van te hebben- maar het levert ontzettend veel extra klotewerk op.

Ik deed D66. Uiteindelijk telde ik 144 stemmen op Alexander, 51 op Pia, 37 op Stientje en de rest op nog eens twintig andere kandidaten, totaal 265. De eerste teller had een totaal van 266 gevonden en kennelijk stond dat buiten kijf, dus stuurde de voorzitter me terug naar de biljetten. Het was stilletjes 01.00 uur geworden.

Nogmaals telde ik Pia, Stientje, Alexander en de rest, terwijl de andere tellers hun getallen naar de tafel van de voorzitter riepen. Weer 265. En opnieuw, weer 265. Nu was er daadkracht vereist, voelde ik aan mijn oogleden, en kende Pia de spookstem toe.

We schoven de tafels terug, ruimden de colablikjes en snickerwikkels op en rolden de stapels biljetten op tot handzame rolletjes. Die verdwenen in vuilniszakken en vervolgens in de auto van de assistent-voorzitter stembureau. Het werd 02:15 en we mochten naar huis.

Waarbij de oproep aan een volgende welke regering dan ook om versneld een vorm van stemcomputer in te voeren.


Wil je Hillridge weer ns aan het werk zetten dan kan dat via dit platform. Je kunt ook altijd zonder platform doneren of je opgeven voor berichten over nieuwe artikelen

7 gedachten over “Over stemmen tellen, twee verzoeken aan kiezers en hoe Pia de spookstem kreeg toebedeeld”

 1. De stempapieren zijn wel enorm grote flappen. (Mag ik daar ook een keer de opmaak en drukwerk voor verzorgen?) Enkele richtingaanwijzers toevoegen zal helpen bij het opvouwen.
  Alleen de lijsttrekkers, dat scheelt een kilo papier per biljet. Opvouwen vervalt en aanstampen niet schadelijk.
  Maar dan liever gewoon thuis een knopje indrukken.
  Dat lukt me bij de belastingaangifte ook.

 2. Beste Hillridge,

  Leuk zo’n verslag uit de loopgraven van een stembureau. Ik weet er zelf alles van, als voorzitter van een ander stembureau in onze gemeente. Maar ik ben wel enigszins geschokt door het achteloos toekennen van een niet-getelde stem aan een kandidaat — dat is absoluut not done! Telfouten kunnen voorkomen, overtellen door iemand anders is dan een oplossing. Is er dan nog steeds een verschil: dat zij dan zo, laat het vastleggen in het procesverbaal. Maar verzin geen stem die er niet is.

  Wat betreft je verzoeken:
  * netjes opvouwen helpt, maar maakt eerlijk gezegd niet zoveel uit;
  * aanstampen is een bittere noodzaak, als je 1500+ stembiljetten van dit megaformaat in twee kliko’s wilt laten schuiven (nog meer kliko’s is ook niet overzichtelijk)
  * kiezers ontmoedigen om op iemand anders dan de lijsttrekker te stemmen — tja, daarmee lever je niet echt een bijdrage aan ons democratisch proces, wel? Er zijn ook bij deze verkiezingen diverse kandidaten in de kamer gekomen dankzij voorkeurstemmen. Daar mogen we als stembureauleden/-tellers wel een beetje ongemak voor over hebben.
  * versneld invoeren van een vorm van stemcomputer is een heel slecht idee. Dat is kiezen voor gemak boven transparantie en betrouwbaarheid van het systeem. Lees nog maar eens de verhalen van wijvertrouwenstemcomputersniet om te begrijpen waarom we de stemcomputer vooralsnog de deur uit gedaan hebben.

  Mijn verzoek aan de gemeente: zet bij een voorzienbaar logistiek probleem (zeer grote stembiljetten, hoge opkomst verwacht) meer tellers in. De standaardbezetting van 3 stembureauleden en 3 tellers leidde in dit geval tot een extreem lange verwerkingstijd. Ook wij waren met bijna 1470 biljetten pas tegen 01:45 klaar. Daarna nog naar het Cultuurhuis, en moeten wachten tot 03:30 voordat een en ander goedgekeurd was. Die lange wachttijd suggereert ook een onderbezet backoffice.

  1. Ik ben het op veel punten met je eens, maar was dat zeker niet tijdens het tellen. Ik vermoed overigens dat ik niet de enige ben die er een potje van maakt, maar wel de enige die dat in bovenstaand openbaar proces verbaal optekent. Leek me wel eens gepast. Wellicht dat het helpt de ontwikkeling van een betrouwbare stemmachine -mechanisch, elektronisch, digitaal – te versnellen.

  2. Hallo Wytze,

   Ik herinner me je verzoek aan de gemeente, zoals hierboven. Weet jij of er -ivm de komende verkiezingen- aan je verzoeken tegemoet is gekomen?

   Groet,
   Anthon keuchenius (Hillridge)

   1. Hallo Anton,
    Ik weet nog niet of er aanpassingen zijn gedaan. Wel zijn de biljetten voor de gemeenteraadsverkiezingen gelukkig een flink stuk kleiner, dus het tellen zal wat gemakkelijker zijn. Aan de andere kant moeten daarna ook nog de referendum stemmen geteld worden. Volgens de voorlopige indeling van de gemeente zijn we daar tot 1:30 ’s nachts zoet mee …
    Het zal allemaal nog moeten blijken!

 3. Het lijkt erop, dat de vermelde cijfers niet lijken te kloppen. Voor een conclusie te trekken dat er spookstemmen worden uitgedeeld, moeten wat mij betreft de vermelde cijfers exact zijn, zodat ik als lezer het kan controleren. Als ik de vermelde aantallen bij elkaar optel (144 + 51 + 37 + 20 = 262) klopt het aantal niet met het vermelde aantal 265 / 266.
  Vooralsnog hulde voor de harde werkers, inclusief schrijver, die tot diep in de nacht voor 30 euro zich door bergen papier hebben moeten worstelen.

  1. Het getal 20 in je som is een verkeerde interpretatie van de tekst. Je som klopt trouwens niet, die komt op 252. Het menselijk tekort is groot, dat is ook de strekking van het stukje, dus dan zijn we het weer eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *