Doorn

CJG neemt intrek in hoekje Cultuurhuis

Centrum JG

Doorn heeft nu ook een Centrum voor Jeugd en Gezin. Het is er wel een beetje krap.

Vorige week kwamen er veel mensen taart eten in het Doornse Cultuurhuis. Reden was de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in een hoekje van het Cultuurhuis. Het CJG is het geesteskind van minister Rouvoet uit het laatste kabinet Balkenende. Rouvoet wilde de gefragmenteerde hulpverlening stroomlijnen in een enkele organisatie. Zodat klanten terecht kunnen bij een en hetzelfde loket, en er een enkel dossier over hen wordt opgebouwd.

In Doorn nemen ook de stichting Vluchtelingenwerk en inburgeringsuitvoerder Empower intrek in het stukje cultuurhuis dat nu dus Centrum voor Jeugd en Gezin heet. Hiermee, zegt wethouder Van Oostrum, krijgt de functie van Cultuurhuis als onderkomen voor alle maatschappelijke organisaties meer glans. In feite huizen de diverse organisaties nu achter een gemeenschappelijke voordeur, en delen ze een gangetje waar al hun eigen deuren op openen. Om genoeg ruimte te maken moest een van de kamertjes nog wel even door een scheidingswand in tweeen gedeeld worden, daar huizen nu Empower en het Maatschappelijk Werk. Vanwege de gehorigheid noemde een maatschappelijke werker de samenwerking 'wel erg nauw'.

 

Centrum JG

 

Tegelijk met de opening tekenden de diverse organisaties die samen het CJG vormen een convenant, waarin ze beloven nog beter samen te gaan werken om jongeren en gezinnen in probleemsituaties beter te helpen, zoals Rouvoet ooit voor ogen had. Het fysieke CJG zou ook een inloopfunctie moeten krijgen, maar dat komt nog niet echt uit de verf, ook niet in de vooralsnog wat geimproviseerde vestigingen Driebergen, Maarn en Leersum. Wel goed werkt de gemeenschappelijke website, zegt Van Oostrum, die sowieso denkt dat – en niet alleen wegens de bezuingingen- het CJG in de toekomst vooral de straat op moet om probleemgezinnen en afdrijvende jongeren pro-actief bij te staan: 'Steeds meer zullen we er op af moeten, gewoon er op af. Niet wachten tot ze hier naartoe komen.'