Leersum

Bossen Leersum best bezocht

Het Leersumse Veld is de favoriete bestemming van recreanten op de Heuvelrug, op de voet gevolgd door de Kaapse bossen en de Amerongse berg.  En het Doornse Gat krijgt nieuwe, vaste horeca.

Dat bljkt uit een NIPO-rapportage, gemaakt in opdracht van de provincie Utrecht. Het Leersumse veld trok in 2012 336.000 bezoekers, de Kaapse bossen 329.000 en de Amerongse Berg 319.000. Tussen de bosgebieden in nestelt zich nog zwemplas Henschotermeer met 325.000 bezoekers. Het Doornse gat kreeg afgelopen jaar 204.000 bezoekers, Landgoed Bornia 160.000 en zwemplas Gravenbol 59.000. Het gaat in dit onderzoek om unieke bezoekers, dus of iemand een of meer keer een gebied heeft bezocht.

Het Leersumse veld en de Kaapse bossen vallen met een achtste en tiende plaats nog net in de top tien van meest bezochte Utrechtse recreatiegebieden, waarvan er officieel veertig zijn. De lijst wordt aangevoerd door de bossen bij Lage Vuursche (655.000), de Vinkeveense- en Loosdrechtse plassen (609.000 en 591.000) en de bossen bij Austerlitz (527.000).  Het onderzoek is online gehouden, onder een vast panel van NIPO.

20120202-20120202-img 5272

Opvallend in de cijfers is het hoge aantal mannen (63%) dat het Leersumse veld bezocht, waar de man-vrouw verhouding doorgaans redelijk in evenwicht is. In zwemplas Gravenbol is juist weer 60% van de bezoekers vrouw.  Het leeuwendeel (82%) van de bezoekers aan de Gravenbol is afkomstig uit directe omgeving, waarvan bijna de helft (46%) uit de gemeente Utrechtse heuvelrug, en eenderde (35%) uit Wijk bij Duurstede. Opvallend, toen het recreatieschap afgelopen voorjaar de Gravenbol dreigde te sluiten kwam het stevigste verzet uit Wijk bij Duurstede.

Doornse Gat krijgt vaste horeca

Van de bezoekers aan het Doornse Gat komt 63% uit de directe omgeving, waarvan weer bijna de helft (44%) van de Heuvelrug en eenvijfde (20%) uit Wijk. Over het Doornse Gat werd afgelopen week bekend gemaat dat er een nieuwe ingang, nieuwe toiletten en een vaste horecaondermening worden gebouwd. Hiermee zou het plan 'speel en chillbos' een verrassend snelle uitwerking krijgen. Het plan was afgelopen voorjaar de winnaar vaneen prijsvraag, die werd gehouden kort nadat de sluiting van het Doornse Gat werd afgewend. 

Hoe het speel en chillbos verder wordt uitgewerkt is niet bekend gemaakt. Ook op het kantoor van het recreatieschap zelf is niemand aanwezig die over het plan kan uitweiden. Wel bekend is dat het recreatieschap het Doornse Gat zou willen verrijken met vier trekkershutten, maar daarover is het college van de Heuvelrug minder enthousiast. Volgens het college zouden er in de omgeving al voldoende trekkershutten aanwezig zijn. Volgens de website van trekkershutten zijn er langs de zomen van het Nationaal Park trekkershutten, in Amerongen, Overberg en Maarn