Heuvelrug

Taakstraf voor Klijnhout: 100 uur

Het vertrokken VVD-raadslid Stan Klijnhout krijgt honderd uur taakstraf. Het OM oordeelt dat Klijnhout inkomsten heeft verzwegen als ex- wethouder van Driebergen.

Dat laat het Openbaar Ministerie weten in een persbericht. Klijnhout trad in oktober terug als raadslid, nadat hij in juni al voorlopig terugtrad als raadslid. Dat deed Klijnhout nadat een klokkenluider de gemeente Utrechtse heuvelrug had verteld dat Klijnhout een toename aan neveninkomsten als directeur van het Marechausseemuseum niet had opgegeven aan de gemeente.

Die inkomsten hadden in mindering gebracht moeten worden op zijn uitkering als wethouder van de gemeente Driebergen, de juridische voorganger van de gemeente Heuvelrug. De gemeente Heuvelrug deed daarop aangigfte van valsheid in geschrifte. Het bleek later te gaan om een totaalbedrag van €121.609.

Het OM concludeert dat  Klijnhout de inkomsten niet uit eigen beweging heeft opgegeven, zodat hiermee geen rekening is gehouden bij de bepaling van de hoogte van het wachtgeld. In het persbericht zegt het OM de taakstraf passend te vinden,  omdat Klijnhout de €121.609 inmiddels heeft terugbetaald en als raadslid is teruggetreden. Klijnhout heeft het taakstrafaanbod inmiddels geaccepteerd. Het is nog niet bekend welke invulling de taakstraf krijgt.

Klijnhout is momenteel niet bereikbaar voor commentaar. In oktober liet Klijnhout via zijn partij -de VVD- nog weten dat hij de kwestie zag als 'een administratieve fout', begaan door een ambtenaar van de gemeente. Kort na die uitlating liet de VVD weten dat Klijnhout de eer aan zichzelf hield.