Driebergen

Heuvelruggers praten mee over A-locatie

Dat het bedrijfsleven aast op de locatie Hoofdstraat 26 is geen geheim. Inwoners van de gemeente Utrechtse heuvelrug mogen nu meebeslissen welke bedrijfstak de voorkeur krijgt. McDonalds, Ikea of toch Hoogenraad?

Read More

Op het hoekje naast de oprit staat nog wat rommel van snelwegbouwer BAM, maar verder heersen pais en vree in het groene driehoekje tussen spoor, A12 en de provinciale N225. Vogelgezang vanuit de hoge boomtoppen en het bloemrijke weiland overstijgt met gemak het milde geraas van het verse fluisterasfalt. In alles is dit een toplocatie: een even historisch als aantrekkelijk landgoed, maar wel direct naast A12 en spoor. Centraal, goed bereikbaar en ook nog eens lekker in het dagelijkse zicht van miljoenen passanten.

hoofdstraat 26

Eind jaren negentig kocht de voormalige gemeente Driebergen de boerderij met zeven hectares van een vertrekkende agrarier. Het perceel mag nu onder de hamer, maar niet voordat inwoners hebben meegepraat over de toekomst, zegt Peter van der Velpen, de externe projectleider die de gemeente Heuvelrug voor dit 'participatietraject' in de arm heeft genomen. De inspraak is wel gebonden aan bestaande 'randvoorwaarden en bestuurlijke ambities'. Zo verrijst volgend jaar een nieuw duurzaam kantoor van groene bank Triodos op steenworp afstand van de boerderij, en komt vlak daarnaast een nieuw duurzaam stationsgebied.

Naast eisen van duurzaamheid gelden sowieso de bestaande strenge randvoorwaarden van provincie en rijk, om de natuur in dit stukje EHS te beschermen en de cultuurhistorie van het landgoed te versterken. Van der Velpen: 'Laat ik duidelijk zijn: het wordt geen tweede Veenendaal-West. We mikken op drie, vier kansrijke initiatieven die een integraal geheel vormen.'

Van der Velpen heeft het afgelopen half jaar gesproken met alle vijfendertig bedrijven die hun interessse al kenbaar hebben gemaakt. Daaronder ook takelbedrijf Hoogenraad, dat al tweemaal een blauwtje liep bij de gemeente, maar ook het lokale transportbedrijf Hoek, dat moet verdwijnen uit de dorpskern van Driebergen. Zowel McDonalds als Burgerking hebben al meerdere malen op de deur geklopt, en ook is het een publiek geheim dat de Nationale Politie betrokken is bij de planvorming.

hoofdstraat26II

De overige ondernemers op het lijstje blijven geheim, zegt wethouder Homan, anders 'gaat de discussie over bedrijven en niet over de gewenste ontwikkelrichting'. Wel mogen inwoners op dinsdag 25 juni  en nog eens op 11 juli komen kiezen uit 'hoofdcategorieen automotive, ambachtelijk, parkeren en retail'. In september moeten de ondernemers in een aparte bijeenkomst broeden op de meest kansrijke initiatieven die binnen de door inwoners verder versmalde kaders past, waarna de bestuurders in november een besluit nemen. 

Duidelijk is wel dat het volbouwen van de weilanden en akkers met bouwmarkten en garagebedrijven niet kansrijk is, maar dat anderszijds de monumentale boerderij niet gespaard zal blijven. Van der Velpen: 'De gevel is een gemeentelijk monument, met historische waarde. Maar je kunt niet alles verzilveren. Het verdwijnen van de boerderij kan part of the deal zijn.'

Lees ook: Weiland voorlopig naar Prorail

H26gebied