Heuvelrug

Een speelplek dankzij Ikea-pieken

Met hulp van vrijwilligers en een piek per verkochte Ikea-kerstboom creeerde boswachter Stef van Helmondt een uitnodigende speelplek in het Kaapse Bos. ‘Geen speeltuin, maar speelplek. Of voor de ouders, om lekker even in de zon te zitten.’

Read More

‘Een, twee,drie!’ klinkt het als uit een mond, wanneer boswachter Stef van Helmondt aan groep drie van de Kameleonschool vraagt om te helpen met het uitpakken van ‘de cadeautjes’. Zesenveertig handjes trekken synchroon het Ikeablauwe dekzeil weg. Even is er twijfel over wat er tevoorschijn komt, want wat moet je precies met zes in hoefijzervorm aan elkaar geklonken boomstammen. Dan schrijdt ineens boswachter Stef als een volleerde evenwichtsartiest over de balken. In een oogwenk gevolgd door alle kinderen. Er weer af springen is eigenlijk nog leuker: ‘Bommetje!’

Speelplek NM Helenaheuvel 3

‘Ik ben kaal, maar dat veld was ook kaal,’ legt Van Helmondt even tevoren uit aan de kinderen, over het veldje dat vlak naast een grote parkeerplaats van Natuurmonumenten ligt. ‘Ouders staan dan even te kijken, of ze de rooie of blauwe wandeling zullen nemen. Of om hun wandelschoenen aan te doen. Of ze willen even in de zon zitten. De kinderen rennen dan al weg, tussen de autos door. We moeten wat met dat veldje ernaast, heb ik vaak gedacht. Toen kwam ik Jan van der Bijl tegen, van de Boomhutbende. En kwam Nanda de Bruin van Ikea langs. En hebben onze vrijwilligers dit in elkaar kunnen timmeren. Ik vind het erg mooi geworden!’

Speelplek NM Helenaheuvel 1

Vanonder een laatste dekzeil komt nog een zitbankje voor de ouders tevoorschijn, waar de kinderen als vanzelfsprekend ook gewoon op klimmen. Meest populair blijkt de reeks verticaal in de aarde verzonken boomstammetjes – douglas en larix uit het eigen Kaapse bos- waar je als over steppingstones overheen kunt springen. Betaald met euro’s van Ikea-klanten, want Ikea Utrecht draagt jaarlijks een euro per verkochte kerstboom -vorig jaar 3500- af aan Natuurmonumenten. Nanda de Bruin heeft er dit jaar alweer €4500 binnen. Die gaan naar de restauratie van de eendenkooi op landgoed Haarzuilens. 

Speelplek NM Helenaheuvel 2