Heuvelrug

Toch ook in 2014: Dancefeest Henschotermeer

Een vergunning is er nog niet, maar precies om 12 uur morgenmiddag start al wel de early bird sale voor het dancefeest Brothers Open Air 2014. De gemoederen rond het Henschotermeer lopen al aardig op.

Read More

Vorig jaar verliep de eerste editie van het dancefeest zonder grote problemen, behalve dan een flink aantal klachten over geluidsoverlast. Campinggasten rond festivalterrein Henschotermeer zouden, moe van de constante dreun, met tent en al vertrokken zijn.  Terwijl de ene helft van Maarn genoot van de verwaaide festivalgeluiden, ergerde de andere helft zich juist blauw. In de evaluatie is dat allemaal besproken, zegt Paul van der Vecht, van organisator X-sense, die het podium dit jaar in noordelijke richting zal draaien om de verkeersstromen wat handiger te laten lopen. Bijkomend voordeel is dat ook het geluid een andere kant op gedraaid wordt. ‘Dat zou goed kunnen uitpakken, maar geluid is moeilijk te sturen. We blijven in elk geval binnen de geluidsnormen.’ 

dancefeest4

Van der Vecht belooft ‘een nog mooier feest‘ dan vorige keer. Een line-up wil hij nog niet noemen, wel zijn al overzeese artiesten aangetrokken, wordt vast aan het podium getimmerd en zijn de contracten met leveranciers van drank, voedsel en veiligheid gesloten. Het viel hem daarom rauw op het dak dat de campingeigenaren niet kwamen opdagen op het jongste overleg, afgelopen donderdag. ‘Dat vond ik erg vervelend. We hebben veel energie gestoken in de relatie met de campingeigenaren. In augustus hebben we samen met de politie een datum gekozen, net als vorig jaar in april. Wij doen het liever in juni, vanwege het weer, maar dat hebben zij liever niet, want dan is het hun hoogseizoen.’ 

De campingeigenaren hebben vorige week toch weer bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor het dancefeest, bij de gemeente Woudenberg. Burgemeester Titia Cnossen zegt de bezwaren te zullen wegen, en samen met haar wethouders volgende maand een besluit te nemen. Cnossen ziet vooralsnog dezelfde argumenten langskomen als vorig jaar, toen de vergunning uiteindelijk ook werd verleend. ‘En dan denk ik: laten we dat nu eens toetsen en niet op elkaar blijven mopperen of het wel of niet kan. Ik ontken natuurlijk niet dat er vorig jaar overlast was, maar overtredingen zijn er niet geweest.’

Mochten de bezwaarmakers een gang naar de rechter overwegen loopt organisator X-sense een flink risico, zegt Paul van der Vecht. ‘Dat kan ons wel eens de kop kosten. Het is ook zo jammer dat het zo moet gaan. We steken hiermee onze nek uit, organiseren zonder enige subsidie een dagje super amusement voor de jongeren uit de regio.’ Bovendien dragen de organisatoren ook nog eens €40.000 euro af, voor het onderhoud van het Henschotermeer, zegt Van der Vecht. ‘En daar profiteren de campingsgasten toch ook het hele jaar van. Dan kan een zo’n dag toch wel?’

 Zin? Klik door naar Brothers Open Air