Buitenland

In Memoriam Pater Frans

Heeft even niks van doen met de Heuvelrug, maar in Homs, Syrie, is Pater Frans vermoord. Hillridge was bij Pater Frans te gast in 2004.

Volgens onbevestigde berichten zou Frans van de Lugt ontvoerd zijn door mannen die hem vanochtend hebben vermoord. Volgens Syrische berichten op facebook viel er even voor de moord een bom op Homs waarbij dertig mensen het leven lieten. Het vermoeden bestaat dat iemand kort daarop zijn woede heeft gekoeld op de Jezuietische priester.


Pater Frans, met een Syrisch jongetje, in Al Ard      foto:Nico te Laak

Pater Frans was een der dapperste mensen op aarde door te blijven zitten in Homs, waar iedereen -maar hij vanwege zijn grote mond nog wat meer- groot gevaar loopt. Maar pater Frans wilde niks anders. Hij zorgde voor de mensen, ongeacht religie en afkomst en werd door de mensen op handen gedragen. Frans organiseerde wandeltochten voor jongeren van alle gezindten – en dat zijn er in Syrie nogal wat- door het hele land en bouwde even buiten Homs een agrarisch centrum waar hij in samenwerking met islamitische collega’s gehandicapten een dagbesteding aanbood.

Hillridge kreeg van Frans een zacht bed, lekker eten, een goed gesprek en veel uitleg over Syrie, en later routeaanwijzingen voor een wandeltocht langs de Dode Steden, overblijfselen uit de Byzantijnse tijd even ten noorden van Homs. Als soort van reqieum aan Abouna (onze vader, Arabisch) Frans hieronder de oogst van die reis, die doen verlangen naar vervlogen tijden. Hopelijk dat Frans’ graf een keerpunt is voor Syrie…

Syrische gehandicapten brengen geen rugzakjes geld mee naar de interreligieuze zorgboerderij Al Ard. Wel hernieuwde levensvreugde en toenadering tussen hun ouders.”Godsdienst moet in dienst staan van de mensheid, en niet andersom.” Lees verder…..

Het is hier lastig de weg vragen. De nieuwe asfaltweg, die weet iedereen, maar het oude wandelpad, daar wil niemand van weten. -Assalaam aleikum -Aleikum assalaam -Is dit het voetpad naar berg 40? -Berg 40? Dan moet je daar naar beneden, naar het dorp. Daar staan de busjes al klaar, naar Ariha, waar je kan overstappen naar berg 40. Wat zegt u? Maeshi, lopend? Neen, dat kan niet. Neem toch een busje. Hier helemaal lopend gekomen? Masha’allah! Ha, ha! Nou goed dan, jongens, welkom zijn jullie, die kant op ongeveer.” En voorts klauteren we, over de oude stenen van Syrië.  Lees verder….

Je kunt voor een korte vakantie natuurlijk naar Barcelona, maar waarom zou je niet naar Aleppo, de oude handelshoofdstad van het Midden-Oosten. Het is dichtbij, vriendelijk en je bent er al snel de koning te rijk. Lees verder….

 

Een eeuwenoude Byzantijnse ruine , onderdeel van de ‘Dode Steden’ : foto Nico te Laak