Heuvelrug

H26 tot 2017 parkeerplaats politiedienst LE. Vanaf 2017 parkeerplaats Triodos

Wethouder Homan geeft de het tijdelijke parkeerterreintje op Hoofdstraat 26 voor '2 a 3 jaar' weg aan de politiedienst Landelijke Eenheid. Daarna moet er op de snelwegboerderij een definitieve parkeerplaats voor de Triodosbank komen.

Het tijdelijke parkeerterriein beidt plaats aan 'een honderdtal' auto's en is al een paar weken in gebruik. Vlak ernaast-maar duidelijk gescheiden- komen ook nog dertig carpoolplaatsen, betaald, aangelegd en onderhouden door de provincie. De provinciale bestuurders willen door de gehele provincie meer carpoolplaatsen aanleggen, voor mensen die samen in een auto verder willen reizen, of op de trein willen stappen.

Homan en zijn collega-wethouders hebben de Nationale Eenheid (NE)  -de nieuwe naam van de vroegere KLPD- pas vorige week officieel het ja-woord gegeven, maar al veel eerder een toezegging gedaan. 'De concrete aanleiding was de NSS-top, daarom was er ook het verzoek dit een beetje low-profile te houden,' aldus Homan, die de NE als een van de grootste werkgevers van de gemeente graag 'wil faciliteren met mogelijkheden'.

De politiedienst zit momenteel in een ingrijpende reorganisatie, en het is onzeker waar de dienst uiteindelijk definitief neerstrijkt. Meerdere gemeenten strijden om de gunsten van de politie. De strijd is nog lang niet gestreden, maar Zeist schijnt met Kamp Zeist goede kaarten in handen te hebben, volgens bronnen omdat de nieuwe centrale meldkamer van de politiedienst mogelijk ook naar Kamp Zeist verhuist. Daarmee dregit voor de gemeente Heuvelrug hetzelfde scenario als zich voltrok rond de Doornse kazerne, die wegens de beperkte uitbreidingsmogelijkheden in 2020 verhuist naar Vlissingen.

H26 wordt uiteindelijk parkeerplaats Triodosbank

Er wordt nog onderhandeld over hoeveel er precies aan huur voor het parkeerterrein betaald wordt, maar volgens Homan zal dat ongeveer gelijk zijn aan de huur die snelwegbouwer BAM de laatste jaren voor het terreintje betaalde: rond de €50.000 euro per jaar. Het terrein wordt 'over twee a drie jaar' weggehaald, zegt Homan, zodra er op de locatie H26 'een nieuwe activiteit' gaat plaatsvinden. Dan zal er ook een nieuw kruispunt worden aangelegd -ook voor Shinty en McGregor- en doven de lichten die sinds half maart de tijdelijke parkeerplaats 24/7 beschijnen.

Homan houdt daarbij vast aan een plan waarbij de verlaten boerderij en de zeven hectares rondom zich vormen rond een halfverdiepte parkeerplaats voor de Triodosbank, die in 2017 een nieuw hoofdkantoor wil betrekken op het naastgelegen landgoed de Reehorst. Dat heeft Homan ook laten weten aan de 'participanten' die vorig jaar hebben meegepraat over de toekomst van de snelwegboerderij

Homan: 'Die hebben van ons te horen gekregen: let even op we hebben nog een extra wens, namelijk dat er een parkeergarage voor 450 auto's geregeld wordt, voor de Triodosbank. Daar is ook een financier voor.'  Hoewel de gemeenteraad andere geludien voortbrengt en Heuvelrugs grootste partij D66 in de verkeizngscampagne zelfs heeft beloofd van H26 geen parkeerplaats te maken, vindt Homan de Triodosbank nog steeds een 'belangrijke en noodzakelijke partij'.

Volgens Homan wil Triodos 'heel prudent met het landgoed omgaan'. 'Zodat er geen blik meer op staat, zoals er nu allemaal auto's middenop het landgoed staan, dat is natuurlijk verschrikkelijk. Dan is H26 de dichtstbijzijnde locatie, waar een parkeergagare netjes weggewerkt kan worden. Ik kan me voorstellen dat dat een zeer acceptabele route is voor de gemeenteraad.'

Een ondergrondse parkeergarage met kantoorvilla's er bovenop -naast NS-station Driebergen-Zeist- was eerder een ambitieus plan van de betrokken gemeentes,de provincie en de NS, met Triodosbank op de achtergrond als gebruiker. Vanwege de grondwaterproblmatiek en de slappe kantoormarkt bleek dat plan uiteindelijk te duur en komt daar nu een bovengrondse parkeergarage met vijf parkeerlagen.