Agenda

Unieke route langs Huis Doorn, Kasteel Amerongen en het Tabaksteeltmuseum:

(ingezonden door Huis Doorn)

Unieke route langs Huis Doorn, Kasteel Amerongen en het Tabaksteeltmuseum:

Fietstocht in het spoor van tabak
Dat tabak ook gezond kan zijn bewijst de unieke Tabak-Fietsroute door de Utrechtse Heuvelrug. Een fietstocht van in totaal 22,6 kilometer langs drie bijzondere musea die allemaal tabak als gemene deler hebben.

Snuifdozen
Museum Huis Doorn is één van de drie musea op de fietsroute. De laatse bewoner van Huis Doorn was de Duitse Keizer Wilhem II. Hij was een gepassioneerd sigaren- en sigarettenroker. In zijn statige rookkamer zijn snuifdozen te zien die nog toebehoorden aan Frederik de Grote. In de bibliotheek is de verzameling sigarettendozen en aanstekers van de voormalige keizer te bewonderen. Bezoekers aan museum Huis Doorn krijgen een uniek inkijkje in de vorstelijke wooncultuur van de 19e eeuw.
Duivenmest
De volgende halte op de fietsroute is Kasteel Amerongen. De vroegere bewoners van dit prachtig gelegen kasteel in de uiterwaarden van de Rijn waren grootgrondbezitters die hun land verpachtten aan tabaksboeren. Het kasteel leverde ook grote hoeveelheden duivenmest waar de tabaksplant welig op tierde. Tegenwoordig is Kasteel Amerongen een indrukwekkend kasteel in Hollands Classicistische stijl. Binnen is nog het oorpronkelijke interieur te bewonderen. Ook de prachtig aangelegde tuinen zijn een ideale plek om even te pauzeren.
Droogschuur
Aan het eind van de Tabaksroute, in Amerongen, staat een authentieke tabaksschuur die nu het Tabaksteeltmuseum huisvest. Het museum laat de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het achterste deel van het gebouw is een originele droogschuur. Daar is te zien hoe de planten werden gedroogd en verwerkt. Op de demonstratieakker voor het museum wordt in de zomermaanden getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Van de planten worden nog steeds sigaren gemaakt.

De Tabaks-Fietsroute is in principe in elke gewenste volgorde af te leggen. Download de kaart en de folder via:
http://www.tabaksteeltmuseum.nl/activiteiten/tabak-fietsroute
Daar vindt u ook bonnen die korting verschaffen op de entree of een cadeautje opleveren bij bezoek aan de drie musea.
Meer info: www.huisdoorn.nl, www.kasteelamerongen.nl, www.tabaksteeltmuseum.nl