Doorn

Stroopwafelstrijd ook juridisch nog onbeslist

Volgens de gemeentelijke bezwaarcommissie hoeft de vergunning aan een stroopwafelbakker van de Doornse markt niet te worden ingetrokken. Daar had een concurrerende stroopwafelbakker juist wel om gevraagd.

De ruzie tussen de stroopwafelbakkers trok vorige maand landelijke aandacht. Naast de lokale en regionale pers kwam zelfs dagblad de Telegraaf langs in Doorn, om de beide stroopwafelbakkers het woord te geven en in beeld te brengen.

Volgens de ene stroopwafelbakker heeft de gemeente de vergunning aan de andere stroopwafelbakker voor de Doornse weekmarkt onterecht verstrekt, omdat zij al eerder een vergunning kreeg en twee stroopwafelbakkers op het bescheiden marktje teveel van het goede is. De andere stroopwafelbakker zegt al acht jaar op een wachtlijst voor de markt te staan en meer recht op de vergunning te hebben.

De gemeente Heuvelrug noemte de twee vergunningen voor hetzelfde marktje 'onhandig', maar zijn die het gevolg van een fout van de marktmeester, die over de vergunningen gaat. De marktmeester zegt dat hij op het moment van vergunningverstrekking 'veel aan zijn hoofd had', waardoor hij de wachtlijst en eerdere toezeggingen was vergeten.

Beide stroopwafelbakkers vinden de kwestie onwenselijk en vervelend, maar willen totnogtoe nog niet voor elkaar wijken, reden dat de zaak voor de gemeentelijke bezwaarcommissie kwam. Maar volgens een uitspraak van die commissie hebben beide stroopwafelbakkers recht op een vergunning en hoef de gemeente niets te doen.

Eerder zei de nieuwe wethouder economische zaken Van Dongen al dat hij niet de neiging had tussen de stroopwafelbakkers te willen komen. 'Bovendien heeft de consument baat bij concurrentie.'