Heuvelrug

Zwart wint Pia net niet

cafe pia zwart650

cafe pia zwart650

De Driebergse fotograaf Robert Zwart greep gisteravond net naast de Pia d'or, maar ontving wel de zilveren Pia d'argent. Dat is een nogal prestigieuze fotografieprijs, daarom deze zondag: vijf vragen aan Robert Zwart.

Waarom Pia?
Pia staat voor Professional Imaging Award, tenminste: dat heb ik er zelf uit afgeleid. De prijs is ook gekoppeld aan de gelijknamige beurs die nu aan de gang is. Het belang van deze prijs? Nou, het is de allerhoogste prijs die je als professioneel fotograaf kunt bereiken. In de journalistieke fotografie zijn veel prijzen te winnen, daarbuiten niet. Daarom is deze prijs door een aantal landelijke vakorganisaties in de fotografie in het leven geroepen. Ik fotografeer wel op een journalistieke manier, maar ik fotografeer niet voor kranten. Ik zoek het toch meer in bedrijfs-  en reclamefotografie, en daarbinnen in mode en styling.

Is de categorie creatief, waarin je bijna won, niet meer kunst dan fotografie? 
Goede fotografie is kunst. Dit is een categorie met een sociale kant: producten met mensen. Ik leg altijd de connectie met mensen. En ik heb deze categorie gekozen omdat je je daar nog een beetje kunt onderscheiden van mensen uit de hobbyhoek. Dit is echt kunstzinnig inspelen op licht, en de goede beeldopbouw. Dat zie je in de reclamefotografie trouwens ook wel terug. 

Was de gouden Pia inderdaad mooier?
De winnende foto was bijzonder creatief, maar toch vooral door het gebruik van photoshop. En dan zie je eigenlijk de vakkundigheid van de fotograaf niet terug, en dat vind ik jammer. Dit is een beetje wrang. Naast het feit dat ik sowieso niet tegen mijn verlies kan natuurlijk.     

Wat stond er in je overwinningsspeech?
Ik had een vers gemaakt en dat wou ik voorlezen. Dat vers ga ik vandaag of morgen nog op mijn blog zetten, kunnen de mensen het daar lezen als ze willen. Het gaat over de relativering van de mooiste foto. Zodra die gemaakt is gaat de fotograaf namelijk weer verder. Een fotograaf is nooit tevreden, die gaat altijd op zoek naar iets beters, naar iets mooiers.

Wat betekent deze prijs voor je carriere, zowel creatief als zakelijk?
In de wereld van de restaurants is het niet ongebruikelijk dat als een restaurant een Michelinster krijgt de mensen dat restaurant mijden omdat het wel te duur zal zijn. Ik hoop niet dat het die kant op gaat, daar zit ik echt niet op te wachten. Wat dat betreft is het goed dat ik hem niet gewonnen heb. Aan de andere kant is het wel een erkenning van mijn creatieve werk. Dit is uit de categorie vrij werk, gemaakt zonder opdrachtgever, zonder dat er iemand over mijn schouder meekijkt. In het vrije werk kan ik streven naar iets waar ik mijn ziel en zailgheid in kan leggen. Daar ga ik ook mee door, ik wil altijd vrij werk blijven maken. Maar dat is soms moeilijk want er moet natuurlijk ook gewoon brood op de plank en dat is in de fotografie sowieso niet zo makkelijk.

www.beeldkracht.org 

wakker pia zwart

Robert Zwart's tweede inzending, ook uit de sreie 'Daar', ontving overigens nog een eervolle vermelding. De serie wordt momenteel tentoongesteld op landgoed Beukenrode. Bekijk hier een filmpje van de prijsuitreiking.