Ingezonden

Honderd bladblazers op de foto

Persbericht (ingezonden door Bigagroep)

 

Zeist, 16 oktober 2014

 

Honderd bladblazers in actie

 

 

Donderdag 9 oktober startte de bladcampagne van Biga Groep met een groepsfoto in Driebergen. Maar liefst zeven tractoren met zuigwagens en zeventig groenmedewerkers werden op de plaat vast gelegd. In sommige wijken is het ruimen van blad al gestart en in aantal gemeenten wordt er eind november gestart. In de grootste piekperiode maken ruim honderd man alle straten en gazons bladvrij. Zij doen dit in Zeist, De Bilt en Driebergen. Een enorm project waar teamwerk en groot materiaal een belangrijke rol spelen. Maar met de ervaring die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan kunnen zij zich inmiddels ware bladspecialisten noemen. De ervaring is dat er in totaal ruim 6300 ton blad wordt opgeruimd.

 

 

De plaatsen waar veel bladeren vallen zoals op hoofdroutes en fietspaden worden vanwege de veiligheid als eerste schoongeveegd. Daarna volgt de grote eindschoonmaak, als de bladeren van de boom. Een planmatige aanpak waarbij alle straten aan de beurt komen. De bladcampagne duurt afhankelijk van het weer circa tien weken. Voor de voeding in het bodemleven is het belangrijk dat de afgevallen bladeren in de beplantingen zoveel mogelijk blijven liggen. De bladblazers van Biga Groep werken op brandstof die minder vervuilend werken. De gezondheidsrisico’s zijn minimaal en de brandstof ruikt nauwelijks. Iets duurder maar de veiligheid en gezondheid van de medewerkers staat voorop.

 

Blad biedt werk

De medewerkers zijn enthousiast over deze opdracht. ‘Het geeft veel structuur, overzicht en medewerkers zien ook resultaat van hun ingezette arbeid en dat geeft natuurlijk altijd voldoening. Voor sommigen is de bladblazer op de rug te zwaar, zij worden bijvoorbeeld ingedeeld op het aanharken op een begraafplaats. Het is goed dat we goed in het groenwerk bij de gemeenten zitten. Dit is noodzakelijk om onze medewerkers een passende baan aan te kunnen bieden. Ook in de toekomst zal dit belangrijk zijn’, aldus teamleider Peter Spanjers.

 

Kennis en kunde

Ruim honderd medewerkers gaan de bladeren te lijf met rugbladblazers, harken, rijdende bladblazers en indrukwekkende grote tractoren met zuigwagens. Het team kent de straten op zijn duimpje. Naast de bladcampagne worden ook groenonderhoudswerkzaamheden verzorgd gedurende het onderhoudsseizoen. De medewerkers van Biga Groep zijn er trots op dat zij hun eigen gemeente weer bladvrij en schoon achterlaten. Het valt soms alleen niet te voorkomen dat er bladeren op een auto komen.

 

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.

 

Bijschrijft: De groepsfoto van het hele team inclusief de bladwagens. Foto: Hans Lebbe

 

Een nieuw item over de bladcampagne van RTV Utrecht is te zien via www.bigagroep.nl bij publicaties.