Ingezonden

Adopteer een Heuvelrugschaap

Schaap adopteren via Heuvelrugfonds
(ingezonden door Heuvelrugfonds)

Vanaf nu is het mogelijk om een schaap te adopteren van de kudde die vrij rondloopt over de Utrechtse Heuvelrug. Deze kudde met herder en zijn honden is aangesteld om het natuurbeheer op de Utrechtse Heuvelrug op een ecologische wijze aan te pakken. Schapenbegrazing vormt hiermee een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor beheersmaatregelen zoals maaien, plaggen en bemesten. Daarnaast is in recreatief opzicht een rondtrekkende schaapskudde met herder een bijzondere toevoeging aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een spektakel om de herder met zijn honden en kudde aan het werk te zien. Herder José Struik van Treeker Wissel is eigenaar van de kudde “Ik ben 40 uur per week met de kudde bezig om de Utrechtse Heuvelrug te bestrijken, een begrazingsplan is nodig om te weten waar de kudde moet grazen, voor hoelang en hoe vaak”, aldus José. Het Heuvelrugfonds is al vanaf de start van de loslopende kuddes op de Utrechtse Heuvelrug, nu zo´n 6 jaar geleden, betrokken. “Zo heb ik voorzitter Edwin van Veluw leren kennen en toen er een plekje vrij kwam in het bestuur van het Heuvelrugfonds heb ik die ingenomen”, aldus José. “Nu het zo ver is dat ik met mijn eigen kudde vanaf dit jaar ben gestart, heb ik samen met Edwin het schaap adopteren bedacht”. Een schaap adopteren is een leuke manier om betrokken te raken bij de kudde en ook noodzakelijk voor José om onvoorziene kosten te kunnen betalen, zoals onderdak in de winter, bijvoeren en medische zorg. “Schaapherder lijkt een leuk beroep maar het is een grote uitdaging om de begroting voor elk jaar rond te krijgen, door een schaap te adopteren kan de kudde voorlopig op de Utrechtse Heuvelrug blijven lopen”, aldus José.
Wilt u ook een schaap van de Utrechtse Heuvelrug adopteren? Vul dan het inschrijfformulier in op de website www.schaapadopteren.nl, daar is ook meer informatie te vinden over de kudde.