Politieberichten

Politie haalt €230.000 aan achterstallige boetes binnen

Landelijke politieactie in Midden-Nederland; 230.000 euro aan boetes geïnd, 37 DNA-afnames en 35 personen in cel beland
(politiebericht)

Laatste update: 07-11-2014 | 13:06
Midden-Nederland – De landelijke politieactie die vorige week vrijwel dagelijks in Midden-Nederland werd gehouden, heeft onder andere € 230.000 aan achterstallige boete-betalingen opgeleverd. Dat is 2,5 keer meer dan normaal gesproken maandelijks geïnd wordt.

In de provincies Utrecht en Flevoland en de regio Gooi en Vechtsreek, controleerde de politie dagelijks met tientallen agenten op openstaande boetes en gevangenisstraffen. Agenten bezochten 550 huisadressen en het ANPR-voertuig scande tienduizenden kentekens. Bij een hit werden veroordeelden naar een controleplaats begeleid waar zij bijvoorbeeld DNA moesten afstaan (37 keer), hun achterstallige boete moesten betalen en in 35 gevallen werd een verdachte naar het cellencomplex vervoerd. Aan boetes werd 230.000 euro geind. Normaal gesproken wordt in Midden-Nederland maandelijks zo’n 90.000 euro geïnd.

Recherche
Ook de recherche werd ingezet om die veroordeelden te vinden die zich bewust schuil hielden voor de politie. Dit had vier keer positief resultaat. Een bekende geweldpleger die nog 48 dagen moest zitten werd aangehouden, ondanks dat hij nog via het dak van een flat probeerde weg te komen.

Achterstallig
Het merendeel van de mensen betaalt hun opgelegde boete of zit de vrijheidsstraf uit. De politie richtte zich met deze intensieve controles op mensen die na diverse kansen van de overheidsinstanties die de straffen hebben opgelegd, nog steeds niet betalen. Nu de actieweek voorbij is, stopt de politie niet met het innen van openstaande boetes en het uitvoeren van straffen. Alle wijkteams van de politie voeren deze taak binnen het reguliere werk uit.

Landelijke actie
Deze landelijke actie wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd onder de vlag van de nationale politie. Met de actie wil de politie laten zien dat niemand zijn of haar boete of opgelegde straf ontloopt. Boetes moeten nu eenmaal worden betaald en straffen uitgezeten. Niemand mag de dans ontspringen.