Heuvelrug

Maarsbergse ooi werpt eerste heuvelruglammetjes van 2015

Een ooi van Jan Crets en Ellen Kooiman wierp afgelopen dinsdag de  eerste twee echte Heuvelruglammeren van 2015. Er volgen er nog zo'n tweehonderdvijftig.

 

De twee lammetjes verkeren in goede gezondheid en huppelen al een beetje rond op hun elastieken beentjes, constateert de journalist/fotograaf, die omwille van de rust in de stal niet wilde flitsen. Vandaar de wat grove korrel van de foto's. Moeder ooi is een Schoonebeeker, vader ram is een Suffolk, allemaal uit de eigen kudde van C&K, landschapsbeheer.

Er lopen tussen de driehonderd schapen in de kudde ook andere varianten, zoals het Veluwse heideschaap. Crets zoekt en kruist voortdurend, op zoek naar rustige, gedweee schapen enerzijds, want die wil je in je kudde, omdat ook kinderen en honden regelmatig komen kijken en er dan wel geluisterd moet worden. Anderzijds wil je vlezige, kruidige lammeren, want die kun je naar de slager brengen.

De lammeren zijn vroeg, maar dat is ook zo gepland, zegt Jan Crets. 'Ik heb dit koppel (deel van een kudde, red.) in augustus al laten dekken. Ze verklaarden me allemaal voor gek, zo heet als het toen was. Maar hij wilde best,' aldus Crets, die tevredendie toeziet hoe zijn drachtige schapen rustig liggen te herkauwen, of te happen in de hooi,  van eigen landerijen.

De bolle ooien lopen zonneklaar op alle dagen. In een afgescheiden gedeelte van de stal ligt de eerstvolgende ooi zich vast wat voor te bereiden. 'Schiet ns een beetje op joh,' bromt Crets, bevreesd voor de korte nachten komende maand, want schapen werpen hun lammeren ook in de vroege ochtend. En als dit koppel is uitgeworpen komt het volgende koppel. Dat is zeventien dagen later gedekt.

In totaal zijn er honderdzestig ooien gedekt door de vijf dekrammen van Crets, die rekent op gemiddeld anderhalf lam per ooi. 'Een ooi werpt soms een, soms twee, soms zelfs drie lammeren. Maar het gaat ook wel eens mis.' Op 1 april mogen ze allemaal de hei op. Dat wordt dan wel even aanpakken voor Crets en zijn honden, jonge lammetjes springveren immers alle kanten op.

Voor de bokjes en de minder volgzame ooien wacht vanaf de zomer de slager. Vleesverkoop is sinds vorig jaar een belangrijke inkomstenbron voor C&K, als aanvulling op de core business: het afgrazen van natuurgebieden op de Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Hun kudde leverde wel prachtig mooie plaatjes en tevreden toeristen op, maar op droog brood kun je niet leven.

Crets en Kooiman verkopen het vlees sinds kort ook aan huis, aan de Maarsbergse Ringelpoelweg, middenin de exclusieve golfclub Anderstein. Vlees bestellen doe je met een briefje, per telefoon of per e-mail. Een keurig diepgevroren pakket van drie kilo kost je rond de €45.  'Rijk worden we er niet van,' zegt Crets.

Er is sinds kort ook braadworst, en Jan Crets knutselt nog aan een rookoven. Die is volgend jaar misschien wel gebruiksklaar, denkt Crets. Stressvrij leven is belangrijk, voor hemzelf natuurlijk, maar vooral voor de schapen. Die zijn vrijwel altijd buiten, grazen ergens op de Heuvelrug alle grassen en kruiden af. Dat proef je, zeggen de kenners.

http://www.cklandschapsbeheer.nl/ 
http://www.kamphuis.keurslager.nl/