Heuvelrug

Parkeercontract met KLPD blijft nog geheim

De parkeerplaats ligt er al, maar wethouder Homan wil nog altijd niks zeggen over het contract met de KLPD over de huur van snelwegboerdrij Hoofdstraat 26. 'Eerst wil ik de raad inlichten.'

Half december sprak Homan voor het eerst over de huur van een akker van de oude boerderij, die direct naast de Driebergse oprit van A12 ligt. Het terrein is jarenlang gebruikt door snelwegbouwer BAM en staat eigenlijk op de nominatie een landgoed met natuurzone te worden, maar is nu door Homan aan de Nationale Politie beloofd, omdat de politiedienst, voorheen KLPD, meer parkeerplaatsen nodig zou hebben.

Op de oude akker is inmiddels een honderdtal parkeerplaatsen aangelegd. Een wandelpaadje met boomschors voert de politiemensen -via het viaduct- naar hun kantoor aan de andere kant van de snelweg. Op de vraag voor welke duur de wethouder een contract met de politiedienst is aangegaan en hoeveel de huur van het terrein de gemeente opbrengt wil Homan ook drie maanden later nog altijd geen antwoord geven. 'Dat kan ik nog niet zeggen. Ik wil eerst de gemeenteraad daarover inlichten.'

De politiedienst zit in een ingrijpende reorganisatie en onderhandelt met meerdere gemeenten over gunstige vestigingsvoorwaarden. De politiedienst heeft onlangs een groot aantal portocabins geplaatst op de parkeerplaats naast hun andere kantoor aan de Odijkerweg, om extra personeel te huisvesten. Ook daarvan zijn de details van bestemmingsplannen en eventuele tijdelijke vergunningen onbekend.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de politiedienst – met tegen de duizend arbeidsplaatsen de grootste werkgever – graag op hun grondgebied houden. Wethouder Homan wil daarom ook op de langere termijn graag tegemoetkomen aan de wens van de politie het grote kantoor aan Hoofdstraat N225 flink uit te bouwen. Homan heeft de politie voorgesteld in dat geval een nieuwe parkeergarage te bouwen aan de overkant van de A12, op het perceel van snelwegboerderij Hoofdstraat 26, al dan niet in combinatie met een parkeergarage voor de Triodosbank, die in het landgoed naast de snelwegboerderij komend jaar een nieuw hoofdkantoor bouwt.

Met dat plan is de gemeenteraad alleen niet zo blij. Zelfs D66 -grootste partij op de Heuvelrug na het winnen van de verkiezingen en voorstander van de komst van Triodosbank- heeft in de aanloop naar de verkiezingen gezegd de snelwegboerderij niet in een parkeerplaats te willen veranderen. Overigens loopt er parallel aan Homans geheime overleg met Tiodos en Nationale Politie nog een inspraaktraject, waarin inwoners mogen meepraten over de toekomst van de boerderij en de zeven hectares er omheen.

Homan heeft afgelopen dinsdag €35.000 vrijgemaakt voor het vervolg van dit inspraaktraject. Het eerste traject kostte ook al €35.000, hoewel dat bedrag in een eerdere versie van het besluit beperkt bleef tot €25.000. Wat het nieuwe traject beoogt en wanneer de volgende inspraakavond wordt gehouden wil Homan ook niets kwijt. 'Dat heb ik even niet paraat.'