Ingezonden

Vertrekkende Statenleden nemen afscheid

(ingezonden door prov Utrecht)

Drie Koninklijke onderscheidingen tijdens afscheid Statenleden
Tijdens de laatste officiële vergadering van Provinciale Staten in hun huidige samenstelling namen 26 van de 47 Statenleden afscheid. Zij keren niet terug na de verkiezingen voor Provinciale Staten van 18 maart 2015. Drie van hen kregen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.
De vertrekkende Statenleden werden toegesproken door de commissaris van de Koning, Willibrord van Beek. Hij bedankte hen voor hun persoonlijke inzet van de afgelopen jaren en overhandigde ieder vertrekkend Statenlid naast een bloemetje, de roemer en de bijbehorende oorkonde. Hij benadrukte dat Statenleden met passie en bevlogenheid zich inzetten voor de Utrechtse publieke zaken. Dit betekent dat naast hun normale dagelijkse werkzaamheden, een groot deel van hun tijd wordt opgeslokt door de politiek.

Koninklijke onderscheidingen
Hans Konings (VVD), Erika Nap (CDA) en Petra Doornenbal-van der Vlist (CDA) ontvingen uit handen van commissaris van de Koning Willibrord van Beek een Koninklijke onderscheiding, vanwege hun bijzondere verdiensten als volksvertegenwoordiger gedurende tenminste 12 jaar, worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hans Konings woont in Woerden en was eerder raadslid in de gemeente Vleuten-De Meern van 1994 tot 2001. Sinds 2003 is hij Statenlid voor de VVD. Hij was onder meer lid van de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie en had zitting in de commissie Pakketstudies Bereikbaarheid. Hij was als verkeersdeskundige woordvoerder voor Mobiliteit.
Erika Nap uit Vleuten (Gemeente Utrecht) maakt sinds 2003 deel uit van Provinciale Staten voor het CDA. Zij had onder meer zitting in de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie en in de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur. Zij heeft zich onder meer ingezet voor jeugdzorg en economie, en voor het betrekken van jongeren bij de politiek.
Petra Doornenbal-van der Vlist uit Lopik maakt sinds 2003 deel uit van Provinciale Staten van Utrecht voor het CDA. Zij was vele jaren lid van de commissies Ruimte, Groen en Water en Bestuur, Europa en Middelen en van deze laatste commissie was zij ook voorzitter. Zij was ook fractievoorzitter van het CDA en tot twee keer toe lijsttrekker bij de Statenverkiezingen.
Installatie nieuwe Statenleden
De nieuw gekozen Statenleden worden op donderdag 26 maart tijdens hun eerste officiële vergadering geïnstalleerd. De aanvang van deze openbare vergadering is om 19.30 uur. In totaal worden 49 Statenleden geïnstalleerd, 28 nieuwe en 21 zittende leden. Van de 49 Statenleden zijn er 21 vrouw. In totaal zijn er twee zetels meer te vergeven dan in 2011, omdat het aantal inwoners is gestegen.