Driebergen

Eurowinkel wordt eenmalig Lis Hartelwinkel

Op Koningsdag gaat de omzet van de Driebergse Eurowinkel naar de stichting Lis Hartel, die ruitersport voor gehandicapten mogelijk maakt.

Het kan snel gaan in de wereld van twitter; gisteren las Cees van den Broek er over een acuut geldtekort van Lis Hartel. Een reply, telefoontje en afspraak later was de afspraak gemaakt. ‘Vanmiddag heb ik kennis gemaakt met Cees. Wij leveren maandag het personeel voor de Eurowinkel. En Cees is zo lief om de omzet te schenken aan ons,’ aldus Jannemarie Borghuis, instructeur van Lis Hartel.

Dat is wel nodig, zegt Borghuis, want zes van de zestien paarden zitten momenteel zonder sponsor. ‘Een aantal sponsors is afgehaakt, wellicht door de crisis. We hebben per paard per jaar €1500 nodig. Bovendien willen we er graag een paard bij, zodat we naar driehonderd leden kunnen. Dan bereiken we een omvang waarbij de bedrijfsvoering makkelijker wordt.’

Borghuis en haar vier collega’s geven nu les aan rond de tweehonderdvijftig ruiters ‘met beperking’. Dat zijn vaak mensen van Bartimeus, waar ook de manege ligt. Maar de Lis Hartelbus haalt mensen op uit een regio die zich uitstrekt tot Groenekan. Omdat de leden meer aandacht nodig hebben zijn de groepen kleiner en zijn de kosten een stuk hoger dan op normale maneges, ondanks de inzet van tachtig vrijwilligers.

De omzet van komende maandag kan flink oplopen, denkt Van den Broek, die de winkel normaal niet opent op maandag, maar wel eerder opende op koninginnedagen. ‘Dat kan een topdag zijn. Maar ik heb Lis Hartel ook gevraagd een kledingcontainer op de manege in Doorn neer te zetten. Dan krijgen ze de helft van de opbrengst van de verkoopbare kleding. Met het festival Kleurrijk Wijk heb ik eerder een soortgelijke samenwerking gehad, die haalden tot wel €5000 op met een kledinginzamelingsactie. Hoewel ik eerlijk gezegd denk dat Lis Hartel een meer structurele oplossing nodig heeft.’