Heuvelrug

Heuvelrug verkoopt H26 aan Triodos

Triodosbankje

Gisteravond in alle stilte deed de gemeente Heuvelrug een persbericht uitgaan. Het verkoopt de snelwegboerderij H26 aan stichting de Reehorst. Feitelijk betekent dat een verkoop aan de Triodosbank.

Dat de gemeente Heuvelrug de boerderij plus de zeven hectare aan akkers aan Triodos verkoopt is geen verrassing. De verkoop hangt al sinds twee jaar in de lucht. De verkoop betekent een de facto verkoop aan Triodosbank, dat al in 2011 -onder ontbindende voorwaarden-  landgoed de Reehorst overnam om er een nieuw binnenlands hoofdkantoor te bouwen.

De ontbindende voorwaarden betreffen de goedkeuring van de Heuvelrugse gemeenteraad voor dit plan, maar het ziet er niet naar uit dat de gemeenteraad anders beslist. Met de verkoop van snelwegboerderij H26 haalt de gemeente in elk geval wel de beoogde minimum verkoopprijs -van naar verluidt een kleine €2miljoen- binnen, maar heeft het niet de last van grote partijen als BurgerKing en Intratuin. Die boden aanzienlijk meer miljoenen voor de grond, maar zouden de gemeente ook opzadelen met een niet te verkopen verhaal aan haar inwoners, die in 2012 een inspraaktraject is voorgeschoteld over de toekomst van het terrein.

Daaruit kwam naar voren dat het landgoed groen en kleinschalig zou moeten blijven, als symbolische Poort naar de Heuvelrug voor het langsrazende auto- en treinverkeer dat nog maar net de Randstad heeft verlaten. Met de inlijving van het terrein door Triodosbank wordt het gebied nu toegevoegd aan landgoed de Reehorst, waarop Triodosbank behalve een nieuw hoofdkantoor ook een langgerekte faunazone aanlegt, om het wild dat de faunapassage onder de A12 neemt verdere toegang tot de Heuvelrug te bieden. Ook kleinschalige ambachtelijke industrie zou in de plannen van triodos op H26 een plekje kunnen vinden.

Volgens het persbericht van de gemeente zijn de uitkomsten van het participatieproces als voorwaarden verwerkt in de koopovereenkomst met stichting De Reehorst, die daarmee ook de verantwoordelijkheid krijgt voor de ontwikkeling van het gemeentelijk deel van het landgoed. ‘Partijen die menen dat hun initiatief voldoet aan de randvoorwaarden kunnen hierover in gesprek met Stichting de Reehorst,’ aldus het persbericht.

Burgerking en Intratuin hadden veel grootschaliger retailprojecten voor ogen; grote winkels met grote aantallen parkeerplaatsen en toegangswegen voor hun talrijke klanten.

Overigens zal er de komende vijf jaar weinig anders op H26 plaatsvinden dan grootschalige werkzaamheden voor drie parallelle projecten:  de bouw van het nieuwe NS-station, de bouw van een nieuwe parkeergarage door provincie en NS en de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Triodosbank.

Het voorterrein van het gebied zal bezinkdepot worden, het achterterrein moet dienen als opslag voor alle machinerie. De gemeente Heuvelrug zit nog wel in haar maag met de tijdelijke parkeerplaats die voormalig wethouder Homan in 2013 toewees aan de Nationale Politie. Mogelijk verrijst er achter de boerderij een nieuwe tijdelijke parkeerplaats.