Ingezonden

Bätz-orgel weer op originele plek

 

 

 

 

 

(ingezonden door Kasteel Amerongen)

 

Het achttiende-eeuwse kabinetorgel dat deel uitmaakt van het interieur van Kasteel Amerongen is eind september weer op zijn oorspronkelijke plaats teruggekeerd. Op 17 oktober wordt het weer bespeeld en is publiek welkom.

 

In 2011 is het kasteel na een lange restauratieperiode weer opengesteld voor publiek. Een groot deel van de collectie is toen gerestaureerd behalve het kabinetorgel. Dit orgel is in 1780 door de Utrechtse orgelbouwer Gideon Thomas Bätz in opdracht van de familie Van Reede vervaardigd. Pas in 1813 is het instrument op Kasteel Amerongen afgeleverd. Sindsdien heeft het een vaste plaats gekregen op de Bovengalerij en konden vele bewoners en gasten, waaronder de Duitse keizer Wilhelm II genieten van de bijzondere klanken van dit kabinetorgel.

 

In 2007 is het kabinetorgel wegens de bouwkundige restauratie van de Bovengalerij gedemonteerd en opgeslagen. Voordat het orgel is gedemonteerd heeft Wim Diepenhorst, orgelspecialist van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), het instrument bekeken. Hij was zeer te spreken over de staat van het instrument. Dit gegeven en het feit dat het orgel altijd op dezelfde plaats heeft gestaan, maken het tot een uniek stuk.

 

Sinds 2007 staat het Bätz-orgel opgeslagen bij Elbertse Orgelmakers in Soest. Zij hebben een aparte ruimte zonder verwarming waar het orgel goed kon acclimatiseren. Hans Elbertse bij aanvang van de restauratie vorig jaar: ‘Het was leuk dat het orgel hier was, maar het hoort wel terug op zijn plek.’ Voordat het zover was, is veel werk verzet. Zo zijn ondermeer de lijm- en soldeernaden hersteld, de windladen luchtdicht gemaakt en de blaas- en schepbalg voorzien van nieuw leer.

 

Tijdens de restauratie is een opmerkelijke vondst gedaan. Bij de restauratie van de pijpen van de Fluijt 4 voet is een verzameling oude papieren uit het privé-archief van de moeder van Gideon Thomas Bätz gevonden. Deze verrassing was des te groter omdat behalve op het klavierplankje nergens in het orgel de naam van de orgelmaker was gevonden.

 

Inmiddels staat het orgel weer op zijn oorspronkelijke plaats op de Bovengalerij van Kasteel Amerongen. Op 3 oktober wordt het orgel officieel in gebruik genomen, op 17 oktober wordt er een concert gegeven waarbij ook publiek welkom is. Jan Jansen, de voormalige organist van de Utrechtse Dom brengt dan met Mieneke van der Velden, viola da gamba en Heiko ter Stegge, dwarsfluit, werken ten gehore van Bach en Mozart.

 

Kijk voor meer informatie en een gedetailleerd programma op www.kasteelamerongen.nl

 

 

 

 

______________________________________________________________________________

 

De Stichting Kasteel Amerongen is verantwoordelijk voor de instandhouding en openstelling van het unieke 17e-eeuwse erfgoed Kasteel Amerongen.

 

Stichting Kasteel Amerongen rekent tot zijn opdrachten:

Het behoud en beheer van het ensemble van voormalig woonhuis, interieurcollectie en historische tuin.
De ontsluiting van dit ensemble voor een zo breed mogelijk publiek.
Het voeren van een moderne culturele onderneming en het organiseren van commerciële activiteiten om bovenstaande opdrachten te kunnen financieren.