Heuvelrug

Niet iedereen op de Heuvelrug wil feest

Volgens lokale twitteraars en oppositiepartijen is het Heuvelrugse college op de verkeerde weg door met gemeenschapsgeld het tienjarig bestaan van de fusiegemeente te vieren. Wethouder Nijhof betreurt de toon van de discussie. ‘We gaan niet terugkijken op een manier van: wat een vreselijke klotegemeente is dit.’ (466 woorden)

Lokaal nieuwsblad De Kaap bericht vandaag over ophef die ontstaan zou zijn over een voornemen €200.000 te reserveren voor de viering van tien jaar Heuvelrug, in 2016. Die ophef bestaat uit een aantal ingezonden boze brieven en boze tweets van de bekende twitteraars. Ook bij Hillridge kwam een dergelijke brief binnen.

De brievenschrijvers vinden dat het geen pas geeft ‘een feestje’ te vieren en tegelijkertijd belastingen als de afvalstoffenheffing te verhogen in fusiegemeente Heuvelrug, waarvan het bestuur ’totaal geen normbesef kent’.

Oppositiepartijen in de Heuvelrugse gemeenteraad sluiten zich bij de ingezonden boosheid aan. De plaatselijke SP zegt ‘verbijsterd’ te zijn, fractievoorzitter Geijtenbeek vindt dat het college ‘als een olifant door de porseleinkast vol gevoeligheden’ heenbanjert.

Maar ook CDA-raadslid Reedijk noemt het bedrag ‘veel te veel’ en zegt ‘zeer sterke aanwijzingen te hebben dat de SP niet alleen staat in het verzet’. Oppositiepartijen VVD en BVH lijken zich via twitterberichten en facebookpagina’s ook te hebben aangesloten bij het verzet.

Een feest is niet het voornemen van het college, zegt wethouder Nijhof, die de honneurs waarneemt van portefeuillehouder: burgemeester Naafs. ‘Ik wil het beeld wegnemen dat het om een feestje zou gaan. Wat wij willen is aansluiten op initiatieven vanuit de samenleving. Geen feest, maar verbindende activiteiten, het hele jaar door.’

Vastomlijnde ideeen zijn nog niet binnen, maar Nijhof noemt als voorbeeld het aaneenrijgen van de diverse atelierroutes tot een lange open atelierweekend voor de hele Heuvelrug te maken. Ook vragen vanuit sportkoepel HSI, scholen en seniorenverenigingen kunnen op applaus en geld van het college rekenen.

‘Als we bij hun komen met de vraag: willen jullie met ons meedoen, zal de vraag komen: kunnen jullie daar dan aan bijdragen. Dat lijkt me een terechte en logische vraag. We hebben de mogelijkheid in het budget daar een bescheiden bedrag voor op te nemen. En ik heb gezegd: het hoeft niet op,’ aldus Nijhof, die benadrukt dat de gemeenteraad hierin het laatste woord heeft.

De wethouder is in elk geval niet blij met de toon van de discussie tot dusver. ‘Omdat die toon suggereert dat we geld willen verbrassen. Zo van: Ze zitten daar van onze belastingcenten een feestje te vieren. Kijk, je kunt het ook ongemerkt voorbij laten gaan, dat vind ik ook prima.’

Wethouder Veldhuizen noemt dat op zijn beurt een ‘slecht idee’. Veldhuizen: ‘Het college heeft er nadrukkelijk voor gekozen om het tienjarig bestaan niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.’ Een feestelijk tintje is daarbij niet uitgesloten, zegt Nijhof. ‘We gaan niet terugkijken op een manier van wat een vreselijke klotegemeente is dit.’