Middle East extvan abumelle.orgYemen

Wie zijn dan toch die Houthies; een Jemen-lexicon

De oorlog in Jemen duurt en duurt maar. Maar wie vecht er nou tegen wie en waarom eigenlijk. En wie zijn nou toch die hoeties en zijn er dan ook toetsies, vraagt de verwarde nieuwslezer zich misschien af.

Om met het laatste te beginnen: nee, toetsies zijn er natuurlijk niet in Jemen. Houthies zijn een soort Talibaan, maar dan heel anders en van de shi’a, dat maakt het wat ingewikkeld. Daarom dit lexicon:

Marge. Jemen was lang van weinig politiek, economisch, geografisch, militair of wat dan ook voor belang. Verder kunnen Jemenieten nergens heen vluchten -het land zit hermetisch op slot- dus ook niet richting Europa. Vandaar dat de oorlog weinig ophef baart.

Maar nu de Houthies het onverwacht lang volhouden, kruipt Jemen langzaam uit de marge van de wereldpolitiek in de richting van wat de analyticus graag proxywars noemt; door grotere machten gevoerde oorlogen via kleinere machten, op grondgebied van mensen die er oorspronkelijk weinig mee te maken hebben.

Helemaal nu de proxywar in Syrië in het voordeel van Iran en Rusland is uitgevallen, verplaatst het oog van de wereld zich gestaag naar Jemen.  waar Saoedie-Arabië – met in het kielzog de Verenigde Arabische Emiraten, de VS, de Britten en een reeks Arabische bondgenoten een proxywar met destabiliserende partijen (waaronder Iran en Al Qaeda) uitvechten.

img_2883-2
Ochtend in Kawkaban, uitzicht over Jemen

Jemenieten kunnen nergens heen vluchten -het land zit hermetisch op slot- dus ook niet richting Europa. Vandaar dat de oorlog weinig ophef baart.

Oud. Alle landen zijn natuurlijk even oud maar Jemen is een stokoud land. Ooit van groot belang als doorvoerroute naar de Middellandse Zee, voor handelskaravanen met wierook en kruiden. Totdat zeevaarders eindelijk de moesson begrepen en de handel de lange mars over het Arabisch schiereiland kon omzeilen.

lees verder (3663 woorden, 15 minuten lezen en plaatjes kijken) bij abumelle.org