DriebergenGratisHeuvelrug

Hoogstwaarschijnlijk blijven (sommige) sneltreinen stoppen op Driebergen-Zeist

Ook na 2021 zullen sneltreinen blijven stoppen op NS-station Driebergen-Zeist, zegt NS. Welke en hoeveel precies is nog niet te zeggen, dat maakt de NS pas een jaar tevoren bekend.

Aanleiding is een nieuwsbericht in de lokale courant twee weken geleden, dat er tienminutentreinen gaan rijden tussen Schiphol en Nijmegen en dat die zullen ‘halteren’ op station Driebergen-Zeist.

Kort daarna trad verwarring op, want was nu die tienminutentrein? Er was bijvoorbeeld een lokaal politicus op verkiezingspad die -ongestoord door kennis van zaken, maar niets is het politieke mensenkind vreemd- riep: ‘Prima. Maar dan wel met behoud van de intercities!’

Spoorboekloze trein stopt (soms) ook op Driebergen-Zeist

Die tienminutentrein is een andere naam voor het concept spoorboekloos rijden. De trein is afgelopen jaar met succes getest op de route Amsterdam-Eindhoven. Het gaat om een sneltrein -of intercity- die zonder vaste dienstregeling rijdt, maar wel om de tien minuten vertrekt.

De NS -het nieuwe kabinet heeft er miljoenen voor uitgetrokken- wil die spoorboekloze sneltrein nu ook op andere trajecten laten rijden. Een van de eerste nieuwe trajecten wordt Schiphol-Nijmegen.

Dat is hetzelfde traject waar nu ook al vier sneltreinen per uur rijden. Twee daarvan stoppen op station Driebergen-Zeist, de andere twee op Veenendaal-De Klomp.

Driebergen-Zeist werd in 2012 door voormalig minister Schulz afgewaardeerd als intercitystation. In plaats daarvan zou er vanaf per 2026 een zogenaamd PHS (programma hoogfrequent spoor) uitgerold worden.

Daarbij stoppen de sprinters -stoptreinen dus- zes maal per uur. Dat is toevallig ook elke tien minuten, ziedaar de mogelijke verwarring met de tienminutentrein.

Maar dat PHS is nu ‘in heroverweging’, aldus ProRail. De tienminutentrein daarentegen maakt zijn rentree, want al eerder was er het bericht  in de lokale courant dat de tienminutentrein langs Driebergen zal razen.

Tienminutentrein stopt soms ook op NS-Driebergen-Zeist

Nieuw is nu dat hij er -soms- ook zal stoppen. ‘Wat de tienminutentrein betekent voor de reizigers in Driebergen en of alle 6 Intercity’s hier zullen stoppen, is nu nog niet bekend,’aldus Marc Kroeze van NS.

Mag ik uit uw woorden opmaken dat een deel van die zes treinen in Driebergen zal stoppen, is dan de wedervraag.

Kroeze: ‘Correct. Een deel van de huidige Intercity’s stopt nu ook al in Driebergen, dus het ligt in de lijn der verwachting dat dat straks na de frequentieverhoging ook zo zal zijn. Maar hoe vaak, is nu nog niet bekend, omdat de dienstregeling nog niet bepaald is.’

Station en Hoofdstraat dicht tussen 11 en 26 augustus

Sowieso zal de spoorboekloze trein moeten wachten op het gereedkomen van het nieuwe station, ergens in 2021. De spoorverdubbeling waarmee de sneltreinen op de buitenste van vier sporen langs het nieuwe middenperron kunnen razen is al in volle gang.

Komende augustus zal ‘het zuidelijke spoordek worden ingeschoven’, zo luidt het jargon. Dan stoppen er twaalf dagen lang -tussen 11-26 augustus- trouwens geen treinen en is ook de overweg Hoofdstraat geblokkeerd. Misschien iets om rekening mee te houden, qua vakantieplanning.

Alles kan nog veranderen, houdt dat ook in het achterhoofd. Het is wegens voortschrijdende inzichten en nieuwe politieke realiteiten immers al eerder veranderd.

Pro-Rail laat in elk geval weten dat ‘alle opties in de nieuwe situatie op station Driebergen-Zeist technisch mogelijk zullen zijn.’

Reizigerorganisatie Rover laat weten doorgaans voor advies geraadpleegd te worden, maar dat wordt dus pas 2021. Aan een voorspelling waagt de Rover-woordvoerder zich niet: ‘Als wij NS-logica vooraf konden inschatten, zou ons dat een hoop werk schelen. We zullen echt nog even geduld moeten hebben.’

Winst voor de Driebergse treinreiziger is in elk geval wel de komst van een vestiging van Triodosbank, met rond de zeshonderd medewerkers op landgoed Reehorst, pal naast het station.

‘Volgens onze informatie zal station Driebergen-Zeist onderdeel zijn van het spoorboekloos rijden en wij verwachten dat er regelmatig treinen zullen stoppen op Driebergen-Zeist,’ aldus Triodoswoordvoerder Sietske Oud.

Overigens is het tijdsverlies van een stop in Driebergen 1 of 2 minuten. En valt er nog veel meer te leren, op dit forum van Treinreizigers.nl