Driebergen

Letten Langbroekerdijk ontruimd

Vrijdag en zaterdag ‘veegden’ politie en gemeentehandhavers een schuur aan de Langbroekerdijk schoon van illegale bewoning. Volgens de gemeente was er sprake van een levensgevaarlijke situatie. Volgens de eigenaar meet de gemeente met twee maten. Burgemeester Naafs wil nu definitief van de situatie af.

Een schuur achter de boerderij werd vrijdag door de gemeente onbewoonbaar verklaard. Volgens de gemeente is bewoning sowieso in strijd met het bestemmingsplan. Daarnaast was er sprake van een levensgevaarlijke situatie, vanwege de gebrekkige elektrische bedrading en het ontbreken van blusvoorzieningen. Burgemeester Naafs licht desgevraagd toe wat de precieze aanleiding was voor de controle: ‘Wij vermoeden al een tijdje dat er dingen niet in de haak waren. Dat hebben we eerst zorgvuldig voorbereid en daarop vrijdag een onaangekondigd bezoek gebracht.’ Volgens Naafs was het niet verantwoord mensen nog langer in de schuur te laten verblijven. ‘Het was zeer brandgevaarlijk. 

Volgens Willem Mandersloot, eigenaar van de boerderij, hebben door de ontruiming vijf bewoners hun heil elders moeten zoeken. Twee van hen hebben een plekje gevonden in de kamers van het voorhuis van de boerderij, drie mannen uit Letland zijn inderhaast verhuisd. ‘Ik heb vervangende woonruimte voor hen gevonden. Jammer alleen dat ze daar driehonderd euro duurder uit zijn,’ aldus Mandersloot, die zegt zeshonderd euro per maand te vragen.  Mandersloot zegt in het runnen van een boerderij jaren geleden gehinderd te zijn door regelgeving van de gemeente en is hij sindsdien in het ondernemen van een pension gestapt. Zelf woont Mandersloot in de deel van de boerderij, het voorhuis van de boerderij wordt al langere tijd bewoond door een flink aantal Oosteuropenanen die in de bouw werken. Rondom de boerderij is een veelkleurige opslag van spullen, caravans en auto’s zichtbaar.

Mandersloot is al eerder onderwerp geweest van handhavingsacties. Ooit moest hij een overvolle varkensstal ontruimen, later werden kamers met IVA-studenten, en weer later een kamer met Oosteuropeanen ontruimt. Burgemeester Naafs wil nu met Mandersloot een vervolgtraject in: ‘Ik ben dit perceel en deze meneer al vaker tegengekomen, en daar wil ik van af. Ook het buitenterrein is een zooi, als ik dat woord mag gebruiken. Hij krijgt daarvoor een aanschrijving, maar ik zal de meneer ook uitnodigen voor een gesprek.’ Ook de vreemdelingenpolitie kwam vrijdag overigens mee met het team, maar illegalen zijn niet aangetroffen, zegt Naafs: ‘Wel mensen die we niet kunnen terugvinden in ons bevolkinsgregister, maar daar was het ons niet om te doen. Het ging ons primair om het brandgevaar.’

Mandersloot erkent dat er regels zijn en dat die gehandhaafd moeten worden, maar vindt dat de gemeente in zijn geval onredelijk is en met twee maten meet. ‘Vijfhonderd meter die kant op en net zo goed de andere kant op zitten allemaal IVA-jongens in schuren. Daar doen ze niets tegen.’  Burgemeester Naafs is kort in zijn reactie daarop: ‘Mensen die te maken krijgen met handhaving vinden het meestal niet eerlijk. Ik denk dan: had maar gezorgd voor een acceptabele situatie, dan hadden wij niet hoeven aanbellen en hadden we al die mankracht anders kunnen aanwenden.’