Doorn

Ook Vlissingen in financieel zwaar weer

Niet alleen de gemeente Utrechtse heuvelrug heeft moeite rond te komen. Ook de concurrent voor huisvesting van de Doornse marinekazerne – de gemeente Vlissingen- verkeert in financieel zwaar weer. Met name het Vlissingse grondbedrijf lijdt zware verliezen. 

Dat schrijft de stichting Belvos -een onafhankelijke waakhond in provincie Zeeland- in een brief aan de gemeente Vlissingen, en een persbericht. Belvos heeft inzage gekregen in de financiele staat van de gemeente Vlissingen en constateert een zorgwekkende situatie. Vlissingen heeft veel bouwgrond gekocht de afgelopen jaren, maar raakt de grond niet kwijt aan ontwikkelaars, waardoor de rentelasten steeds maar oplopen. Zo hoog, schrijft de stichting, dat een kritisch punt bereikt is. 'Komt de schuld boven dit percentage uit, dan wordt de economie afgeremd. De schuld werkt contraproductief. De schuld wordt slechte schuld.' De stichting pleit bij de gemeente dan ook voor verdere bezuingingen. Vlissingen bezuinigt het komende jaar al €6 miljoen.

Volgens een oud artikel in de regionale PZC zag de voormalige Vlissingse wethouder Suurmond de problemen bij het grondbedrijf ook al onder ogen. PZC: 'Suurmond beschouwt zelf het grondbedrijf als een belangrijk probleem. De gemeente heeft de afgelopen jaren heel veel grond gekocht – dat was een belangrijke reden voor de toenemende schuldenlast – en daar staan nu geen opbrengsten tegenover. Verkoop van het Scheldeterrein aan projectontwikkelaars zou de schuld met vele tientallen miljoenen terugbrengen, maar meer dan een onderzoek naar die mogelijkheid is er nog niet. Suurmond verwacht pas over enkele maanden duidelijkheid daarover.'

Het Scheldeterrein is overigens niet het terrein waar de Doornse marinekazerne zou moeten verhuizen, zoals minister Hillen en CdK Peijs graag willen. Het onderzoek naar de verhuizing van de Doornse marinekazerne loopt inmiddels al bijna een jaar. Het laatste nieuws hierover bestond uit ontkennende antwoorden van de minister van Defensie Hillen, op vragen van D66 kamerlid Hachchi. Hachchi vroeg Hillen of de financiele vergelijking tussen Doorn (vernieuwbouw) en Vlissingen (nieuwbouw) wel eerlijk verliep en of de gemeente Heuvelrug wel volledige inzage had gekregen in de cijfers. Het verwijt dat dat niet het geval was uittte wethouder Pamboer bij de presentatie van zijn onderzoek. Het Vlissingse onderzoeksrapport is nog altijd niet gereed. Hillen zei eind november nog te verwachten dat het Vlissingse onderzoek in januari gereed zou zijn.