Doorn

Peijs: kazerne in Vlissingen nu goedkoper UPDATE: Vergadering verplaatst, Vlissingen €3,5 miljoen goedkoper

factsheet Vlissingen

Volgens Karla Pijs is het besluit de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen niet controversieel. Met name omdat nieuwe berekeningen aantonen dat een verhuizing goedkoper is dan renovatie van Doorn.

Dat zei de Zeeuwse commissaris der koningin Karla Peijs in het programma Zeeuwse Zaken van Omroep Zeeland. Eerder bleek dat een verhuizing naar Vlissingen duurder is dan renovatie van Doorn. Wethouder Pamboer van de gemeente Utrechtse heuvelrug kwam in januari op €120 tot €200 miljoen aan meerkosten, minister van defensie Hillen zelf op €60 miljoen. Een onafhankelijk rijksbureau zou beide cijfers naast elkaar leggen en vergelijken, maar dat rapport is nog niet vrijgegeven.

Peijs zei zich in april nog te verwachten dat de kazerneverhuizing controversieel verklaar zou worden, maar zegt zich nu geen grote zorgen meer te maken. Volgens Peijs op omroep Zeeland (vanaf mn.14.47) is er door de Zeeuwen opnieuw gerekend is en 'zijn er allerlei alternatieve op tafel gelegd zodat de prijs van Vlissingen die van Doorn is genaderd. 'We liggen nu zelfs onder Doorn. Dus ik heb hele goede hoop dat het gewoon doorgaat.' 

Woensdag rond lunchtijd besluit de kamercommissie van defensie over het al dan niet controversieel verklaren van het kazernebesluit.

UPDATE: De procedurevergadering is een week verplaatst, de defensiespeialisten komen nu op 23 mei bijeen om uit een groslijst de controversieelste onderwerpen controversieel te verklaren. Het is onbekend of die verplaatsing te maken heeft met het nieuwe rapport van Zeeland. Volgens een artikel in de PZC van vandaag zou nieuwbouw in Vlissingen nu €3,5 miljoen goedkoper zijn dan renovatie van Doorn.

 

factsheet Vlissingen