Heuvelrug

Bruggenbouwers blazen digi-dorpscafe nieuw leven in

Het Gemeentelijk Digitaal Dorpscafe wordt nieuw leven ingeblazen. De groep 'bruggenbouwers' wil er de mening van de burger peilen.

Donderdag gaat het hernieuwde dorpscafe live, blijkt uit een persbericht van de groep bruggenbouwers. Dat is een groep mensen die probeert een brug te slaan over de kloof tussen bestuurders en inwoners op de Heuvelrug. De groep is ontstaan nadat de gemeente een dialoogavond organiseerde waarop elk raadslid iemand van buiten de gemeenteljke inner circle moest meenemen. 

Komende weken willen de bruggenbouwers benutten om de meningen van inwoners te peilen, op een forumpagina van de gemeentelijke website. Of dat een ander forum is dan het bestaande digitale dorpscafe is niet helemaal duidelijk. Dat  dorpscafe werd volgens de lokale krant de Kaap door de gemeente zelf vorig jaar als mislukt beschouwd, maar bestaat nog altijd en heeft intussen toch nog enige discussie los weten te weken. 

Meer discussie vindt plaats via een aantal paginas op netwerksite linkedin, via sociale media als twitter en op de reactieschermen van websites als de kaap, heuvelrugnieuws en hillridge. Opvallend is dat op al deze podia het wel vaak hetzelfde groepje mensen is dat zich in de discussie mengt. De bestuurders zelf doen dat niet vaak. Recent leverde een brief van een VVD-gemeenteraadslid in de Kaap wel tientallen boze reacties op. 

Belangrijkste vraag in het digitale dorpscafe wordt volgens de bruggenbouwers de kernvraag: wat verwacht u van de gemeente? De discussie gaat lopen tot 1 september, waarna de bruggenbouwers de antwoorden samenvatten. Eind augustus volgt ook nog een enquete, en in het najaar een open avond. Daarna willen de bruggenbouwers hun project afsluiten met een advies aan het gemeentebestuur.

De gemeente herstart na de zomervakantie ook het 'dorpsgericht werken', waaronder zogenaamde dorpsspreekuren. Wat dat precies gaat inhouden is nog de vraag, een vraag die ook de lokale afdeling van D66 zich stelt. Verder zegt  oppositiebeweging Heuvelrug Beweging te streven naar de invoering van 'dorpsraden'. Na de zomer zal hillridge een poll plaatsen waarop bezoekers kunnen melden hoe zij graag zien dat de gemeente bij de inwoners te rade gaat.