Heuvelrug

Opnieuw harde woorden in kwestie Hoogenraad

641

Lokale partij BVH wil dat de gemeente door het stof gaat voor takelbedrijf Hoogenraad. Onbegrijpelijk, vinden andere politici.

Gisteravond diende de BVH een motie in waarin de gemeente gevraagd wordt excuses aan te bieden voor wat BVH noemt 'het belemmeren' en 'dwarsbomen' van Hoogenraad, in zijn zoektocht naar een nieuwe bedrijfslocatie. De gemeente zou bovendien om de tafel moeten met Hoogenraad, om een oplossing voor het locatieprobleem te zoeken. Daarbij zou een 'materiele genoegdoening' niet uit de weg gegaan moeten worden. Partijleider Streekstra zei zich bewust te zijn van zijn harde woorden, maar wilde raad en college ermee 'een beetje onder druk' zetten. 'Ik zet deze motie scherp aan, inderdaad, omdat er duidelijkheid moet komen.'

Streekstra kreeg die duidelijkheid, maar niet in de vorm die hij zocht. De motie kreeg na een pittig debatje slechts drie stemmen voor, die van de fractie van de BVH. Alle andere partijen stemden tegen de motie, die door wethouder Homan ernstig ontraden werd. 'Ook al neemt u deze motie aan, we zullen hem niet uitvoeren. Het is te schadelijk voor de gemeente. We zouden hierdoor gedwongen kunnen worden te betalen.'

Homans partij- en coalitiegenoten uitten zich in minstens even sterke bewoordingen. Volgens D66-raadslid Kamp stond de 'tendentieuze' motie vol 'insinuaties', PvdA/GL-raadslid Van Spaandonk noemde de motie 'van de gekken'. VVD-woordvoerder Van der Zee zei geschrokken te zijn van de wijze waarop dingen door de BVH op papier waren gezet. 'Ik vind het een schandalige motie waarin zaken worden verdraaid en dat zou meneer Streekstra -die al sinds 2006 hier in de gemeenteraad zit- moeten weten.'

641

Oppositepartijen zochten zoals verwacht een positie tussen college en BVH. Volgens CDA- raadslid Van Steenderen was het overleg tussen gemeente en Hoogenraad vaak niet goed gegaan. 'En dat is spijtig. Het brengt de firma Hoogenraad in problemen. Maar als we kijken naar een oplossingsrichting, dan moeten we zeggen dat deze motie inderdaad tendentieus is, en geen brug slaat naar een oplossing.' Van Steenderen stelde voor om als alternatief een onafhankelijke instantie te laten zoeken naar een locatie voor Hoogenraad.

De kleinere oppositiepartijen SGP, SP en CU gebruikten gelijke bewoordingen, waar SP-raadslid Van Geijtenbeek aan toevoegde dat wat hem betreft 'de tijd van praten voorbij was'. Volgens Geijtenbeek is het conflict tussen gemeente en Hoogenraad inmiddels een juridische weg ingeslagen. 'Met de motie van BVH waan ik me in een rechtbank. Het is niet fraai gelopen, maar als hier dan meteen iemand de schuld krijgt, dan is dat ook niet goed.'  

Geijtenbeek sloeg de spijker aardig op de kop, omdat ook Hoogenraad zelf zegt niet meer om de tafel te willen zitten met de gemeente. Hoogenraad kondigde vorige week aan een dagvaarding aan, voor een schadeclaim van anderhalf miljoen euro. Volgens wethouder Homan is die dagvaarding -of een administratieve aankondiging ervan- inmiddels binnengekomen op het gemeentehuis. 

Wethouder Homan beloofde dat hij ondanks de dreiging van schadeclaims Hoogenraad zal bljven helpen in het zoeken naar een oplossing. Wat Homan betreft is die al gevonden met zijn aanbod van een locatie naast de A12 bij Maarsbergen. Daar zou Hoogenraad tijdelijk terecht kunnen, in afwachting van een definitieve plek op een nieuw bedrijventerrein in Maarsbergen, dat volgens Homan in twee jaar klaar zou kunnen zijn.

Het aanbod geldt volgens Homan alleen de bergingsactiviteiten van Hoogenraad, wiens bedrijf ook nog een transporttak heeft. Hoogenraad ontving afgelopen week overigens het hernieuwde contract voor zijn concessiegebeid. Hoogenraad is verantwoordelijk voor het wegslepen van autowrakken op de A12 tussen Lunetten en Ede, en alle regionale wegen daaronder, tot aan Wijk. Volgens Hoogenraad zelf zijn wegbeheerders RWS en provincie nog altijd zeer tevreden met zijn werk.  'Omdat wij ons werk zo goed en netjes doen, he. Daarom krijgen we telkens die contracten weer,' aldus Hoogenraad eerder deze week tegenover hillridge.

IMG 1122