Heuvelrug

Klijnhout stapt per direct op

Stan Klijnhout treedt per direct terug als raadslid voor de VVD in de gemeente Utrechtse heuvelrug.  Zijn aftreden is geen verrassing, maar komt wel op een overwacht moment.

Vanochtend liet Klijnhout zijn partijleider weten dat hij aftreedt, volgens een persbericht van de VVD omdat 'in het belang van de VVD de Heer Klijnhout hierover geen onderwerp van discussie wil zijn.' Klijnhout staat sinds eind juni onder verdenking van valsheid in geschrifte, nadat een klokkenluider de gemeente Utrechtse heuvelrug tipte over teveel ontvangen wachtgeld door Klijnhout. Burgemeester Naafs heeft direct na de tip aangifte gedaan bij het Utrechtse Openbaar Ministerie. Dat zei vorige week nog pas over een maand een beslissing van de oficier van justitie te verwachten.

Klijnhout ontving wachtgeld voor zijn periode als wethouder van de gemeente Driebergen, terwijl hij tegelijk directeur was van het Marechausseemuseum in Buren. Omdat zijn functie gaande de jaren van twee naar vier dagen werd uitgebreid, steeg zijn salaris. Die stijging is niet of niet volledig doorgegeven aan de gemeente Utrechtse heuvelrug. De gemeente zelf zegt dat er 'geen adequate melding is gedaan' van de slaraisstijging. Volgens Klijnhout is het een fout van de gemeente, die de wachtgeldregeling had uitbesteed aan een extern bureau, omdat het zelf net in een reorganisatie zat vanwege gemeentelijke herindeling. Het gaat volgens het persbericht van de gemeente om de periode 2006-2009, en om een totaalbedrag van €121.609, inclusief wettelijke rente. Klijnhout heeft dat bedrag al enige tijd geleden terugbetaald aan de gemeente.

Waarom Klijnhout precies vanavond afstand doet van zijn raadszetel is nog onduidelijk. De persberichten van zowel VVD als gemeente melden niet dat het onderzoek van het OM al afgerond zou zijn, laat staan welke conclusies de officier aan de uitslag verbindt en of Klijnhout nog vervolgd zal worden. Vorige week zei de lokale VVD-partijsecretaris in deze kolommen nog dat 'het aan Stan is zelf om een conclusie te verbinden aan het onderzoek, en het eindoordeel, dat dus nog moet komen. Ook als het niet verwijtbaar is, ook als het een administratieve fout betreft moet hij zichzelf de vraag stellen: hoeveel schade heeft de hele situatie me berokkent? Het is een keuze die hij zelf moet maken.'

Het persbericht van de VVD meldt dat de VVD-fractie het besluit van Klijnhout 'respecteert'.  In een toelichting laat VVD-fractievoorzitter Van Valkenburg weten dat zij de precieze afweging van Klijnhout om nu af te treden niet kent. 'Stan loopt al een tijd te denken over hoe hij hiermee moet omgaan, wat zijn keus moet zijn. Vandaag heeft hij ons gemeld dat het misschien toch verstandig is af te treden. Ik ken zijn afweging niet, maar neem aan dat hij ook de kranten leest, 'aldus Van Valkenburg, die zich vanavond met haar fractie buigt over de begroting 2013.

De fractie buigt zich vanavond nog niet over de ontstane vacature, zegt Van Valkenburg. 'Dat moeten we later maar bekijken. Eerlijk gezegd overviel dit ons allemaal. Ik ben de hele dag bezig geweest om de gemeente en alle fractievoorzitters in te lichten en het persbericht op te stellen.'