Heuvelrug

Naafs: Handhaving had prioriteit -10

Handhaving had in de vorige gemeenten prioriteit min tien, zegt burgemeester Naafs. Hij moet nu de brokken opruimen.

Dat zei Naafs gisteren, bij de uitleg van de handhavingszaak tegen de survivalbaan op camping Grote Bos. Die is met rustig en aanhoudend overleg in der minne geschikt, maar was eigenlijk van ondergeschikt belang, vindt Naafs: ''Ik had deze zaak graag laten lopen, want ik heb genoeg te doen. Er zijn belangrijker zaken. Maar als er een verzoek tot handhaving komt, dan moet ik daar achteraan.'

Een schrikreactie is het voornaamste resultaat als je het woord handhaving laat vallen, zegt Naafs, maar dat zet zo'n zaak vervolgens wel in gang. Het handhaven van wetten en regels is een van Naafs' belangrijkste taken als burgemeester. Maar juist dat ging Naafs de laatste jaren -of eigenlijk de eerste jaren van fusiegemeente Heuvelrug- lang niet gemakkelijk af, omdat vorige gemeenten dingen te vaak en te lang hun beloop lieten. Naafs: 'Handhaving had prioriteit min 10. Vooral in Driebergen. Dan krijg je als je een grote bek hebt meer gedaan dan wanneer je je ordentelijk gedraagt.'

Naafs is de handhaving van wetten en regels sinds zijn aantreden aan het aanscherpen, maar dat kost moeite, tijd, en vooral geduld. 'Want je schept een situatie waaraan collega's, ambtenaren en inwoners moeten wennen. Dan leidt het tot niets als je dat rucksichtloos doet. Het is beter als je dat tijd geeft, zoals hier.'

In alle gevallen moet je persisteren, zegt Naafs, om geloofwaardig te blijven. 'Neem de zaak Hin, in Leersum. Daar zijn we nu al zes jaar bezig met handhaven, en hebben we tot aan de Hoge Raad alles gewonnen. Dan krijg je gelijk. Hin moet nu dwangsommen betalen,  en daar moet je dan tot de laatste cent achteraan.'