Driebergen

Survivalaars mogen legaal doorsurvivallen

IMG 1924

Survivalaars kunnen voortaan met een gerust hart survivallen op camping het Grote Bos, hun survivalbaan wordt definitief gelegaliseerd. Burgemeester Naafs: 'Ik had deze zaak graag laten lopen.''

Dat kwam burgemeester Naafs gistermiddag vertellen op camping Het Grote Bos. De survivalaars hebben beloofd zich aan een aantal gedragregels te houden, waarop de bezwaren van een klein aantal vastehuisjebewoners zijn ingetrokken. De survivalbaan zelf krijgt in de loop van volgend jaar de formele bestemming 'multifunctioneel bos'. 'Wat dat is, ik zou het niet precies weten. Maar daarmee is het wel definitief geregeld,' aldus Naafs.

De voorgeschiedenis van het conflict is er een om snel te vergeten, vindt Naafs. 'Ik had deze zaak graag laten lopen, want ik heb genoeg te doen. Er zijn belangrijker zaken. Maar als er een verzoek tot handhaving komt, dan moet ik daar achteraan.' Dat verzoek kwam van aanwonenden van de survivalbaan, die hun rust verstoord en hun omgeving aangetast zagen door de vestiging van de baan. Die baan bestaat uit een groot aantal touwen aan bomen, op en over houten stellages, en over een natuurlijke vijver op een klein deel van het dicht beboste campingterrein.

IMG 1924

Voor die survivalbaan was geen vergunning aangevraagd, door RCN, eigenaar van het Grote Bos. 'Het kan niet, maar eigenlijk is het wel heel erg leuk,' dacht directeur Anneke Kuipers van RCN Grote Bos, toen de survivalclub Hang-on aanklopte, op zoek naar een terrein, nadat het van een opgeheven camping in Maarbergen moest vertrekken. RCN stelde na enig wikken en wegen een aantal stukken terrein ter beschikking, hielp met de aanleg en zette stevige hekken rond de baan. 'Want die is niet vrij toegankelijk. We zijn nog bij de gemeente geweest, voor een vergunning, maar kregen geen goede antwoorden, 'aldus Kuipers, die het vergunnigstraject vervolgens liet lopen.

En dat was voldoende aanleiding voor een groep vaste campingbewoners formeel bezwaar in te dienen. Een bezwaar dat de gemeente, en burgemeester Naafs in het bijzonder, met de nodige tegenzin oppakte. De baan werd formeel verboden, en met een dwangsom werd gedreigd. Naafs: 'We moesten wel. Maar feitelijk hangen er alleen wat touwen in en aan de bomen. Dus ik dacht meteen: dat zou toch moeten kunnen.' Naafs ging vervolgens met betrokkenen om tafel. 'Maar iedeereen vond wat anders, dus heb ik me verder beperkt tot directeur Kuipers.' Met haar kwam de gemeente een aantal gedragregels overeen, die neerkomen op het houden van rekening met elkaar. Waarop de bewonersvereniging de bezwaren introk en de zaak gesust bleek.

IMG 1933

Directeur Kuipers zegt de houding van de gemeente uiteindelijk als prettig te hebben ervaren. 'Een gemeente die wil meewerken, dat hebben we nodig. We begrijpen nu hoe het gaat, kennen nu de juiste loketten. Het gaat in onze sector ook niet helemaal meer vanzelf. We moeten met goede ideeen komen om mensen aan te trekken.' Naast de gedragsregels voor de survivalaars, deed RCN nog een handreiking naar gasten en bewoners van de camping, die op hoogtijdagen wel meer dan vijfduizend inwoners telt: zij betalen grofweg de helft van de normale prijs voor het gebruik van de survivalbaan.

Gehandhaafd in de zin dat de survivalaars niet hebben kunnen trainen is er feitelijk nooit. De trainingen van Hang-on, voor kinderen op woensdag, in het weekend voor volwassenen, zijn altijd gewoon doorgegaan. 'In het weekend lopen we wel achttien kilometer, over in totaal zeventig hindernissen,' aldus een trotse voorman Erik de Heer. De Heer stond de laatste jaren vele malen aan het hek, om ook de laatste opposanten uitleg te geven en om te praten. 'Maar dat lukte niet. Verandering is voor sommigen heel lastig.'  

Hang-on kan nu zonder zorg naar de toekomst kijken, een toekomst met misschien wel een evenement als een Nationaal Kampioenschap. De Heer:  'Dat zou geweldig zijn.' Burgemeester Naafs: 'Als je dat dan koppelt aan een goed doel……….  We moeten maar eens een aparte afspraak maken, om daar over te praten.'

 

Bekijk ook het filmpje van de kinderen en de leider van Hang-on, die burgemeester Naafs hun yell en filosofie leren.

still Hangon