Ingezonden

Brandhoutveiling 2012

(ingezonden)

Op zaterdag 24 november wordt vanaf 13.00 uur in de Tabakschuur aan de Veenseweg 8 in Amerongen voor het tweede jaar brandhout geveild. De meeste bomen staan nog in het bos, het hout wordt ‘op stam’ verkocht. Utrechts Landschap heeft op verschillende plaatsen in de provincie in haar bossen percelen gemarkeerd waar de kopers zelf hun brandhout mogen zagen. De te zagen bomen zijn gemarkeerd.

Geïnteresseerden kunnen bieden op de partijen brandhout, de zogeheten kavels, die zij vooraf in het bos kunnen bekijken tijdens de kijkdag op zaterdag 17 november. De kavels variëren van 1 tot 35 m3, één kavel omvat 40m3. De kavels zijn beschreven in een catalogus met daarin ook kaartjes waar het betreffende bosperceel te vinden is. De bossen met het brandhout liggen verspreid in de provincie: van de Grebbeberg in Rhenen tot de landgoederen Stoutenburg bij Amersfoort en Oostbroek in De Bilt. Kopers kunnen het hout deze winter zagen tot 15 maart 2013. Dan begint het broedseizoen en wil het Utrechts Landschap weer rust in het bos.

Variatie
Vroeger was het gebruikelijk om hout uit het bos openbaar te verkopen. Vooral boeren gebruikten veel hout: voor afrasteringen, het bouwen van schuurtjes en natuurlijk voor brandhout. Naast het voor een goede prijs vermarkten van het hout wil Utrechts Landschap ook de betrokkenheid van het publiek bij het bos en het bosbeheer vergroten. Het zagen in het bos is gericht op de vergroting van de variatie in het bos en het ruimte geven aan andere bomen.

Veiligheid
Utrechts Landschap stelt de kopers verplicht om met veiligheidskleding te werken. Bij de veiling in Amerongen worden door de firma Stuivenberg uit Woudenberg veiligheidsmateriaal te koop aangeboden: veiligheidsschoenen, helm met oorkleppen, zaagbroek en handschoenen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen voor het zagen en kloven van het brandhout te koop, ook gebruikte motorzagen.

De veilingmeester is Simon Klingen, notaris is mevr. mr. I.M. Duyverman.

Aanmelden of meer informatie?

Wilt u zich aanmelden, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Betsy de Bruyn, 030 – 220 55 55 of info@utrechtslandschap.nl