Heuvelrug

Raad kan ook in beeld. UPDATED

Digitaal Notuleren heeft de audioregistratie van politiek Heuvelrug bijna op orde. Er kan gerust ook beeld bij. UPDATED

Donderdag aanstaande is een volgende test voor Digitaal Notuleren: de eerste raadsvergadering zonder schrijvende notulist. Raadsleden -of geinteresseerde burgers- die de beraadslagingen nog eens willen nalezen, kunnen dat dan alleen nog via het audioverslag doen. 'Nou, het is niet helemaal voor het eerst. Er is laatst al een commissievergadering geweest zonder notulist,' aldus Nicolette Bakker van Digitaal Notuleren, het bedrijf dat sinds oktober de raads- en commissievergaderingen van de gemeente Utrechtse heuvelrug opneemt, digitaal opslaat en live via internet uitzendt. 

Probleem bij het naluisteren is nog wel dat de vergaderingen alleen als een enkel groot audiobestand beschikbaar zijn; ruim drie uur geluid, zonder zoek- of bladerfunctie. Die functies komen er snel aan, belooft Bakker: 'Dat is de tweede fase, daar ben ik nu mee bezig. Ik verwacht dat het systeem klaar is bij de vergaderingen van december. Ik houd van een voorzichtige benadering, want alles wat ik beloof, wil ik ook nakomen.'

De gemeente Heuvelrug is vooralsnog de enige klant van Bakker, die al wel 'bezig' is met andere gemeenten. Om het project een pilot te noemen, gaat Bakker wat ver:  'We nemen nu de vervolgstapen zoals we die gepland hebben.' Niet gepland, maar wel mogelijk is de keuze niet alleen hoorbaar te zijn, maar ook in beeld te komen. De infrastructuur aan de kant van Digitaal Notuleren is er klaar voor. 'Alles kan. Wij hebben er al op voorgesorteerd. Als de raad ooit die keuze maakt, dan is het eenvoudig te realiseren. Het enige dat de gemeente dan nog moet doen is camera's aanschaffen,' aldus Bakker.

Wat betreft de kwaliteit van de audio-uitzending is Bakker nog niet helemaal tevreden. Regelmatig stokt de uitzending, om luttele seconden later in gecomprimeerde vorm hervat te worden. 'Dat klopt, dat ligt aan storingen in de raadszaal. We zijn er hard mee bezig'. De problemen zouden liggen aan interferentie tussen de aanwezige wifi-zenders en microfooninstallaties. Dat probleem zou best wel eens snel opgelost kunnen zijn; het college besloot vorige week tot de aanschaf van een nieuwe microfooninstallatie ter waarde van €37.000. 

Digitaal Notuleren zou met een druk op de knop overigens ook andere bijeenkomsten in de raadszaal kunnen uitzenden, zegt Bakker. Vorige week waren dat bijvoorbeeld de presentatie van de plannen van Triodosbank, of een avond met lokale organisaties die zich met internationale samenwerking bezig houden. Volgende week een dialoogavond over het jongerenbeleid. Bakker: 'Alles kan uitgezonden worden. Wat dat zou kosten? Dat ligt aan de lengte, aan wat ze precies willen. Maar dat is iets dat ik liever met de opdrachtgever bespreek.'

UPDATE 21/11/2012: De nieuwe microfooninstallatie wordt betaald uit een overschot uit het krediet beveiliging cultuurhuis, blijkt uit een raadsinformatiebrief van vandaag. Omdat het beveiligingssysteem van het cultuurhuis €42.500 goedkoper uitviel, blijft er van de gereserveerde €90.000 voldoende over om voor €37.500 een nieuwe microfooninstallatie aan te schaffen, meent het college van benw.