Heuvelrug

Zwart wint goud

cafe pia zwart650

Fotograaf Robert Zwart won gisteren weer een belangrijke prijs. Helemaal in Belgie.

Zwart kreeg goud in de categorie publiciteitsfotografie, een prijs in het leven geroepen door de Vereniging Beroepsfotografen Belgie. Zwart werd gisteravond zelf ook wat verrast door de prijs: 'Er was me gevraagd in te sturen, maar ik had niet gedacht deze prijs binnen te halen,' aldus Zwart vanuit Malle, Belgie. De bekroonde foto is dezelfde als de foto die in het voorjaar nog de zilveren Pia d'Or won. 'De barscene. Uit de artsfashion serie. Een serie beelden die sfeer geven aan mode.'

De fotograaf is vandaag nog in Malle, vanwege een belangrijke fotografiebeurs, waar meerdere prijzen in meerdere categorieen worden uitgereikt. De categorie pubilciteitsfotografie zou in Nederland reclamefotografie heten, vertelt Zwart, die ruim twintig uur na de verrassing nog opgetogen klinkt: 'Dit is heel leuk, ik ben er echt heel blij mee. Het is moeilijk in te schatten, maar omdat dit een jaarlijks terugkerende beurs is, schat ik deze prijs nog hoger in dan de Pia d'Or.'

Zwart is sinds twee jaar fulltime fotograaf, na een parttime-proefperiode van zes jaar en een aanloopperiode van eenenveertig jaar amateurfotografie. De Belgische prijs zal hem niet direct doen verhuizen, zegt Zwart. 'Ik blijf lekker in Driebergen. Wat je wel ziet is dat zo'n stukje erkenning zich vertaalt naar aandacht, naar interesse en vervolgens naar opdrachten. Ik krijg nu al af en toe opdrachten uit Belgie en Duitsland.'  

cafe pia zwart650