Heuvelrug

Zondag voor Kerst: winkels open of dicht

still estafette

Supermarkten willen zondagmiddag 23 december de winkeldeuren openen.  Om reden van veiligheid, stressverlaging, en veminderde kans op bederf.  Wat vind jij: open of dicht?

Supermarkten zeggen eind december in een spagaat te liggen, omdat de kerstdagen zo 'raar' vallen. Eerst een zaterdag, dan een zondag, vervolgens een maanda, met meteen daarop twee kerstdagen. 'Dat betekent feitelijk dat je verse handel voor vijf dagen in een dag moet verkopen,' zegt een Heuvelrugse filiaalchef, die liever niet met zijn naam in de krant komt. 'Mensen zullen zaterdags nog geen vers voedsel voor Kerst kopen, want Kerst is pas dinsdags. Dat moet dus allemaal op maandag, maar dat gaat niet. Daarom willen we graag zondag open.'

Zoniet, zegt de filiaalchef, zal veel voedsel bederven en weggegooid worden. 'Ik kan je nu al voorspellen dat iedere supermarkt anders voor twee, drieduizend euro moet weggooien. Dat is pure verspilling, ook maatschappelijk vind ik dat  te gek voor woorden, als dit niet zou kunnen. We geven graag aan goede doelen, zoals een voedselbank, maar zoveel weggeven gaat ons te ver. In Rhenen krijgen ze wel vrijstelling, op grond van lokale wetgeving, dus waarom hier niet?'

Naast het argument van bederfelijke waar voeren supermarkten het argument van stress aan. Volgens Foekje Vellema van biologische supermarkt Estafette zou de zondagsopenstelling uitkomst bieden.'De dag voor Kerst is toch al de drukste van het jaar, dat wordt het helemaal als het een maandag is. Als we die drukte kunnen verdelen over een middag extra zou dat voor iedereen prettiger zijn. Anders zul je hele lange rijen krijgen en is het voor iedereen, ook voor de medewerkers, een erge stressvolle situatie,' aldus Vellema, die zelf geen problemen zegt te hebben met werken op zondag. 'Maalt mij niet uit.' (bekijk hier filmpje met foekje

Een derde argument dat voorstanders aanvoeren betreft de verkeersveiligheid. Als iedereen op maandag alle boodschappen moet doen, zouden er gevaarlijk drukke situaties ontstaan. Met name in Driebergen is men daar beducht voor. Twee jaar geleden verongelukte er een scholiere nabij de Driebergse AH aan de Hoofdstraat, tijdens de drukte rond de feestdagen. Afgelopen week vond er nog een zwaar ongeval plaats, rond dezelfde AH. Naburige gemeenten hebben de zondagsopening al goedgekeurd; in Wijk, Rhenen en Zeist mogen supermarkten op 23 december open. In Bunnik mag de supermarkt sowieso al alle zondagen open, en naar verluidt is het daar elke zondag een drukte van belang.   

Het verzoek om de zondagsopenstelling rolde eerder deze maand binnen bij wethouder Homan. Meerdere supermarkten zouden achter het verzoek staan: Naast de C1000's in Doorn en Driebergen zouden dat de Amerongse Jumbo en de Driebergse Estafette zijn. Een baliemedewerker van de Driebergse AH zegt niets van het verzoek af te weten. De wethouder liet direct via twitter weten graag aan het verzoek gehoor te geven, maar nog op zoek te gaan naar draagvlak. Politiek ligt de zondagsopenstelling gevoelig. De christelijke partijen zijn tegen vanwege de zondagsrust, de linkse partijen omdat anders de kleine middenstander het niet meer kan bolwerken.

Ondernemersvereniging ODC laat echter weten de zondagmiddagsopenstelling eenmalig te willen gedogen. 'We zijn in principe tegen zondagsopenstelling, omdat het supermarkten weinig kost, maar het wel die kleine zelfstandige dwingt ook nog een zevende dag te werken. Terwijl juist die kleine zelfstandige zorgt voor de sfeer in het dorp, dat het er zo leuk uitziet. Daar doen supermarkten niets aan,' aldus ODC-voorzitter Han Roeten. 'Maar vanwege de drukte, en het vers argument, dat draagt zo'n redelijkheid met zich mee, dat we hierop een uitzondering willen maken. Zolang het tenminste beperkt blijft tot de middag -zodat iedereen 's ochtends naar de kerk kan gaan, krijg je daar geen gedoe over. En het moet voor alle foodwinkels gelden, dus ook de bakker en de slager moeten open kunnen, als ze dat willen.' 

Ook de Amerongse ondernemersvoorman Rein van Ee laat weten achter het verzoek van de supermarkten te staan. Volgens Van Ee wordt het verzoek odersteund met een actie voor het goede doel. 'Deze zondag wordt daarmee een soort evenement om de voedselbank te steunen, want je zult maar geen geld hebben om met de kerst iets lekkers te kopen,' aldus Van Ee in een brief aan de gemeenteraad. Het verzoek van de ondernemers staat nog niet op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van vanavond, maar komt ongetwijfeld ter sprake. Om de raadsleden van dienst te zijn hieronder vast een bescheiden meningspeiling.

still estafette

{jvotesystem poll=|12|}