Heuvelrug

Gemeenteraad blokkeert zondagwinkelmiddag

De gemeenteraad van de Utrechtse heuvelrug stemde vanavond tegen een voorstel levensmiddelenwinkels toestemming te geven eenmalig op zondagmiddag hun winkels te openen.

Vier supermarkten zouden het verzoek hebben ingediend om eenmalig op zondagmiddag 23 december de deuren te mogen openen. Het onderwerp mocht vanavond om procedurele redenen niet op de agenda van de gemeenteraad, maar kwam via een motie van de lokale partij BVH toch op de agenda terecht. Volgens BVH-raadslid Streekstra was deze constellatie van kerstdagen volgend op een maandag een zeldzaamheid, en zou daarom een uitzondering van de gemeentelijke zondagssluiting voor levensmiddelenwinkels op zijn plaats zijn. Volgens de winkeliers zou het stress bij zowel klanten als personeel wegnemen, en bederfelijke waar behoeden voor de afvalbak. 

Streekstra kreeg echter onvoldoende steun. Slechts zijn eigen fractie en de fractie van D66 stemde voor het voorstel, aangevuld met de VVD-raadsleden De Brey en Bruggink en de GL/PvdA-raadsleden Van der Hulst en Spaandonk, die daarmee alle vier een minderheidsstandpunt in hun fractie bleken in te nemen. Volgens woordvoerder Van Valkenburg van de VVD zou het 'geen goed signaal zijn' een uitzondering te maken, omdat dan 'jantje wel en pietje niet' open mocht, waardoor een situatie zou onstaan waar ondernemers 'helemaal niet blij' van zouden worden.

Volgens woordvoerder Waaldijk van GL/PvdA zouden 'kleine ondernemers hebben laten weten het zeer onplezierig' te vinden als de gemeenteraad zou zwichten voor de 'macht van de supermarkten'. Waaldijk ging daarmee voorbij aan brieven van de ondernemersverenigingen van Driebergen en Amerongen, die daarin de zondagwinkelmiddag zeggen te willen gedogen, mits die beperkt blijft tot de middag, en geldt voor alle foodwinkels, dus ook de slagers en de bakkers. Ook de Doornse ondernemersvereniging zou zich vanochtend achter de zondagmiddagsopenstelling hebben geschaard. 

De christelijke partijen stemden zoals verwacht tegen het voorstel. Volgens CDA-woordvoerder Stegeman hebben klanten de bewuste maandag van 08.00 uur tot 21.00 uur, dus tijd genoeg om hun boodschappen te doen. Ook SGP-raadslid Boonzaaijer twijfelde aan de noodzaak voor een zondagsopenstelling, gezien de hedendaagse mogelijkheden tot het invriezen van voedsel. Volgens CU-raadslid Karssen zou zondagsopening geen goed idee zijn, omdat het aanleiding zou geven tot veel meer zondagsopeningen: 'Geef ze een hand, en 52 zondagen zijn de winkels open.'

Wat wethouder Homan nu gaat doen met het verzoek van de winkeliers blijft de vraag, Homan mocht dat van de gemeenteraad -alweer om procedurele redenen- niet komen zeggen. Meest waarschijnlijk legt Homan zich bij de wil van de meerderheid neer. In dat geval kan de Heuvelrugger nog wel terecht bij de buurgemeenten. Zowel in Zeist, Wijk, Bunnik en Rhenen mogen de winkels zondagmiddag 23 december wel open.

{jvotesystem poll=|12|}

%d bloggers liken dit: