Heuvelrug

Pamboer: Voldoende animo kopers voor oude gemeentehuizen

Volgens wethouder Pamboer is er onder potentiele kopers nog altijd voldoende animo om de oude gemeentekantoren van Driebergen, Maarn en Leersum te kopen. De oude kantoren tezamen moeten €15 miljoen opbrengen om de financiering van het nieuwe gemeentekantoor rond te krijgen. Amerongen is reeds verkocht.

Het VPRO-programma De slag om Nederland –vanavond uitgezonden–  bezocht drie gemeentes die nieuwe gemeentekantoren willen bouwen: Deventer, Elst (gld) en Utrechtse heuvelrug. Aan het woord op de Heuvelrug  Anne van Doorn, de aanvoerder van de petitie tegen de bouw van het gemeentekantoor vorig voorjaar en wethouder Pamboer, de wethouder in wiens portefeuille het nieuwe gemeentekantoor zit. Het korte item leverde weinig nieuwe standpunten op, behalve een verse schatting van de opbrengst van de oude gemeentekantoren.

Volgens de programmamakers moet 60% van de kosten van het nieuwe kantoor -€25 miljoen-  opgebracht worden via de verkoop van de oude gemeentekantoren. Het programma rekende de kijker voor dat de oude kantoren daarmee voor €15 miljoen in de boeken staan, een getal dat door wethouder Pamboer in dezelfde uitzending niet werd ontkend. Pamboer zei verder dat er 'redelijk wat animo' is onder potentiele kopers van de gemeentekantoren. Vorige week kon de wethouder melden dat het gemeentekantoor van Amerongen inmiddels is verkocht. Hoeveel het kantoor heeft opgebracht heeft de gemeente ondanks een aantal verzoeken daartoe vanuit de gemeenteraad en de pers, nog niet bekend willen maken. Het Amerongse kantoor staat volgens een raadsvoorstel uit 2009 voor €1,75 miljoen in de boeken. Eerder werd al bekend dat Westerwoud Vastgoed Consultancy het kantoor wilde kopen om vervolgens om te toveren tot hotel.

Ook aan het woord in de uitzending een voormalig wethouder van de gemeente Elst, Jan van Baal. Van Baal zei destijds afgetreden te zijn omdat hij de beslissing voor de bouw van een nieuw duur gemeentekantoor niet voor zijn rekening kon nemen. Volgens Van Baal zijn gemeentes goed in het goochelen met getallen en cijfers en wordt op die manier 'alles toegerekend naar het resultaat.' Omdat gemeentes niet failliet kunnen gaan, zijn ze volgens Van Baal voor banken een solide partij waaraan veilig geleend kan worden, zodat de vrije markt eventueel onverantwoord lenen niet kan corrigeren. Het programma sloot desondanks af met de mededeling dat de gemeente Deventer de financiering van haar nieuwe gemeentekantoor van €67 miljoen niet op de normale manier rond kan krijgen, en nu risicovolle leningen aangaat.

Vorige week woensdag zou de eerste paal van het nieuwe Heuvelrugse gemeentekantoor ceremonieel de grond in gaan, maar dat ging wegens de vorst niet door. Morgen wordt de sleutel van het oude Maarnse gemeentekantoor ceremonieel overgedragen aan twee inwoners. Ook wordt dan de klok van het gebouw weer in werking gezet. Die klok stond stil sinds de Maarnse ambtenaren in afwachting van de definitieve verhuizing naar Doorn naar hun tijdelijke huisvesting in het oude Leersumse kantoor zijn verhuisd. De stilsstaande klok wekte eind vorig jaar in Maarn nogal beroering