Heuvelrug

Bruggenbouwers willen vonk doen overslaan

De groep bruggenbouwers is shocked, maar tegelijkertijd ook aangestoken door een heilig vuur. 'Zoals het nu gaat lopen we toch vast met elkaar'.

'Inwoners vragen gemeente die beter luistert', zo vat de groep bruggenbouwers in een kop boven hun persbericht het burgergevoel op de Heuvelrug samen. Vrijdagochtend maakten ze de analyse bekend van hun enquete over betrokkenheid van burgers bij het lokale bestuur. Bijna vierhonderd maal werd de enquete ingevuld. Niet heel veel, vinden ze zelf, maar wel met eenduidig resultaat. En dat is geen verbluffend positief resultaat: veel mensen zeggen zich betrokken te voelen bij hun omgeving, maar worden daar door 'de gemeente' onvoldoende bij betrokken. Laat staan: in gehoord. 

'Tamelijk schokkend', citeren de bruggenbouwers zichzelf  in hun persbericht. 'Shocking', zegt bruggenbouwer Marjolein Copier, is bijvoorbeeld het percentage respondenten (53%) dat helemaal niet op de hoogte zegt te zijn van 'de dingen' die de politiek in hun omgeving wil laten gebeuren, terwijl ze daar uitdrukkelijk wel bij betrokken willen worden. Van de anderre helft  is bijna driekwart in meer of mindere mate ontevreden over de manier waarop 'de gemeente' met meningen en argumenten van buiten de politiek omgaat. Copier: 'Men voelt zich niet gehoord.'

Het zijn nadrukkelijk geen nimbies, zegt bruggenbouwer Erwin Hollestelle over de mensen die de enquete hebben ingevuld. 'Er zit zoveel kennis, zoveel knowhow in de samenleving, die moet je aanwenden. Of beter: die moet je willen aanwenden. De oude politiek is steeds meer aan het vastlopen. We gebruiken het cassettebandje en de cd toch ook niet meer om muziek af te luisteren. We moeten naar een nieuwe politiek, waarmee we ook lastige thema's op een vrij snelle manier kunnen oplossen.'

Zodra je in de onderbuik voelt dat emoties hoog kunnen gaan opspelen, zegt Hollestelle, moet een gemeente het initiatief nemen om alle mogelijke burgers en partijen bij dat onderwerp te betrekken. Bruggenbouwer Griffioen, in het dagelijks leven architect, geeft zijn eigen praktijk daarbij als voorbeeld: 'Doorvragen. Om een opdracht goed uit te voeren blijf ik altijd lang doorvragen, bij alle gezinsleden. Vader, moeder, kinderen, doorvragen. Hoe willen jullie de keuken, de badkamer…. Bij alle stakeholders doorvragen. Zoals het nu bij de gemeente gaat, lijkt dat altijd te laat te gebeuren.'

Wanhopig is de situatie allerminst, besluiten de bruggenbouwers hun persbericht, maar er valt wel veel te verbeteren. De bruggenbouwers hebben daar zin in, want In het jaar dat ze met hun karwei bezig zijn, is binnen hun groep gaandeweg een heilig vuur gaan branden. Volgende week -op een inspiratieavond- gaan ze proberen een vonk hiervan te laten overslaan op de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur, want daarin speelt op kleinere schaal hetzelfde als in de hele gemeente op grote schaal gebeurt, hebben ze in hun gesprekken gemerkt. Hollestelle: 'Ook intern leeft het gevoel niet goed gehoord te worden, door ander afdelingen, door de raad, het gemeentebestuur.'