Driebergen

McDonalds niet welkom aan Loolaan, wel verderop

IMG 2115

Fastfoodrestaurant McDonalds is niet welkom aan het randje van de bebouwde kom in Driebergen, naast de A12. Wel aan de andere kant van de snelweg, waar nog dertig andere ondernemers op hebben ingeschreven. 

McDonalds had het oog laten vallen op een verkrotte villa aan de rand van Driebergen, op het hoekje van Loolaan en Hoofdstraat N225, net voor snelweg A12. Ingenieursbureau Goudappel-Coffeng had het perceel al opgemeten, en berekend dat een McDrive er net zou passen. Maar het verzoek van McDonalds kan de gemeente niet honoreren, zeggen de wethouders Homan en Verhoef, vanwege de verwachte parkeeroverlast en de onaanvaardbare toename aan verkeersbewegingen over de Loolaan, een straat die nu al regelmatig terugkeert in de lijst met verkeersproblemen. 'Dus dat is van de baan,' aldus wethouder Homan.

IMG 2115

Fans van McDonalds hoeven de hoop echter niet op te geven, want de wethouder heeft McDonalds vervolgens wel uitgenodigd in te schrijven op vestiging aan de overkant van de snelweg. Daar ligt een verlaten boederij met zeven hectares grond, in de jaren negentig door de voormalige gemeente Driebergen aangekocht, 'om strategische redenen'. Een klein deel van de hectares moet omgezet worden in natuurgebied, ter compensatie het nieuwe NS-station en de infrastructuur eromheen, die flinke happen van de omliggende landgoederen neemt. Voor de overige hectares en de boerderij stelt de gemeente momenteel een 'gebiedsvisie' op.

Meer dan dertig ondernemers hebben hun interesse al kenbaar gemaakt zegt wethouder Homan, waaronder dus McDonalds, maar ook concurrent Burgerking en politieorganisatie KLPD, die er een parkeerplaats zou willen aanleggen zodat het op de bestaande parkeerplaatsen kantoren kan bijbouwen. Verder zouden energiecooperatie Heuvelrug Energie, een consortium veehouders dat er een vergistingsfabriekje wil neerzetten en taxibedrijf Hoek gegadigden zijn, plus een ondernemer die langs de rand van de A12 een snelwegduin wil bouwen, waarin alles verstopt zou kunnen worden inclusief de de nieuwbouw van de Triodosbank op landgoed Reehorst, er vlak naast. 'Die wall is misschien een tikje megalomaan, zegt Homan, 'maar ook dat gaat gewoon mee in het interactieve traject, waarin we zoveel mogelijk ideen verzamelen en kijken of ze samengevoegd kunnen worden.'  

Met de voorlopige afwijzing van de aanvraag van McDonalds sluit Heuvelrug Nieuwpost de poll, of meningspeiling over de wenselijkheid van een vestiging van het fastfoodsrestaurant in het krot aan de Hoofdstraat. Tegenstanders leken de laatste week nog een goede inhaalslag te maken, toch gaan de voorstanders met een duidelijke overwinning de boeken in. Heuvelrug Nieuwspost denkt na over een nieuwe poll, suggesties zijn meer dan welkom op hillridge@xs4all.nl.

{jvotesystem poll=|17|}

 

NB Artikel is gecorrigeerde versie nadat oplettende lezer liet weten de strofe over natuurcompensatie -namelijk dat die het gevolg was van de nieuwbouw van Triodos in de natuur- niet klopte. Triodos compenseert het natuurverlies zelf op eigen terrein.