Overberg

´Markt´ moet Overberg leven inblazen

markt overberg3

Een bescheiden vrijdagmiddagmarkt moet Overberg wat meer leven inblazen. De klanten en standhouders zijn alvast positief.

Precies weten ze het niet meer, maar het zal twintig jaar geleden zijn dat de laatste kruidenier in Overberg de winkel sloot. Al twee decennia dus rijden de Overbergers voor de boodschappen naar de omringende dorpen, waar je elkaar niet zo snel tegen het lijf loopt. Dat gaat een stuk makkelijker nu elke vrijdagmiddag twee marktkoopmannen neerstrijken achter dorpshuis de Buurthucht. 'Heel gezellig,' zegt Dianne Legemaat, die net de markt afstapt. 'Zo zie je elkaar nog 'ns.' Haar zoontje van een jaar klemt een speculaasje in de knuist, zojuist ontvangen van de bakkerskraam. Dianne zelf sjouwt met een flink net sinaasappels.  'Anders had ik er inderdaad nog uit gemoeten. En deze sinaasappels zijn nog beter ook, dan die uit de supermarkt.

markt overberg3

Druk kun je het niet noemen, wel is er constant aanloop, van vooral vrouwen -Overberg blijft een behoudend dorp- die liever niet op de foto willen. Annie Thomassen heeft daar minder moeite mee. Annie heeft het voortouw voor de markt genomen, zeggen omstanders, door de marktkooplui van de Ederveense vrijdagochtendmarkt uit te nodigen 's middags naar Overberg te komen.  Thomassen gaat het vooral om het sociale leven in het kleine, langgerekte dorp, dat onder druk staat nu dorpshuis de Buurthucht geen geld meer krijgt van de gemeente Utrechste heuvelrug. De markt veroorzaakt beweging, zowel in de gemeenschap als rond het dorpshuis. 'Dat geeft bekendheid aan de Buurthucht.'    

markt overberg2

Groenteboer Gert van Lagen heeft het intussen druk met zijn klanten. Die moeten vandaag kiezen tussen Hollandse en Spaanse aardbeien. 'De Hollandse? Ja, die kun je tenminste verstaan, he?' grapt Van Lagen, die zeer te spreken is over de handel. 'Mij krijgen ze voorlopig niet weg hier.' Overbuurman Klaas Veldhuizen -een professioneel marktkoopman-  is gematigder positief. 'Het mag nog wel wat drukker worden. Maar dat gaat vast gebeuren, wanneer de campings volstromen.' Dat de gemeente voorlopig geen marktgeld verlangt helpt wel, zegt Veldhuizen, die de rest van de week tussen de zeven en honderd euro per standplaats betaalt. 'Hier in Overberg? Meer dan een tientje moet het zeker niet worden.'

makrt overberg