Maarn

Year of summer schalt over Henschotermeer; UPDATED

IMG 3271

Het dancefeest rond het Henschotermeer is goed verlopen, op een aantal decibelletjes geluidsoverlast na. De organisator wil er een jaarlijks festijn van maken.

Op twitter heet het feest oorverdovend losgebarsten, maar pas over het hoogste randje van de Heuvelrug -in dit geval de Maarnse berg- waaien de eerste tonen van het dancefestival eventjes de oren binnen, en dan weer weg. De berg af, voorbij Maarn alweer, worden de geluidsgolven langzaam standvastiger. Totdat we het festivalterrein tot een paar honderd meter naderen en ze de vorm van een dreun aannemen die diep de ingewanden binnendringt.

‘Moet kunnen,’ zegt een gast van camping Laag Kanje. Campinggasten zitten ondanks de continue dreun gemoedelijk op de grazige weiden rond hun caravan, op de klapstoeltjes rond de kampeertafel. ‘Sommigen hebben er wel last van, heb ik begrepen,´ zegt een andere campinggast. Ze heeft hier al jaren een caravan staan.´Maar ik kan me daar niets bij voorstellen. Ik hoor het gewoon niet, het glijdt van me af.

IMG 3271

Tegenover het festivalstrand zitten vier pubers verlangend naar de overkant te staren. Nog geen achttien, helaas. Tientallen zwaluwen speuren het wateroppervlak tussen de jongeren en hun voorland af, op zoek naar insectjes, kennelijk onaangedaan door de massa geluidsgolven vanaf de overkant. Onweersvliegjes hoeven ze in elk geval niet te verwachten, de lucht staat strakblauw. Een rodekruissloepje vaart twee fotografen rond, die vanaf het water mooie plaatjes van de mensenmassa hopen te maken.

Een boswachter van het recreatieschap zet zijn atb-fiets tegen een boom op een heuveltje net boven het strand. Flora en fauna hoeven hier niet veel nadeel van te ondervinden, denkt hij. ‘Op een goede zomerdag zijn hier dertigduizend mensen. Dan kan een feest met eentiende van dat aantal toch weinig kwaad.’ Hoeveel geld het feest voor het recreatieschap opbrengt weet hij niet. ‘Maar we kunnen het goed gebruiken, nu de gemeentes steeds minder willen bijdragen aan onze recreatieterreinen.’

IMG 3298

Rond de ingang van het Henschotermeer staan agenten verveeld sigaretten te roken. Met twintig man ongeveer, zegt de chef, is de politie hier aanwezig. Betaald van gemeenschapsgeld, net als bij voetbalwedstrijden. Veel te doen is er vandaag inderdaad niet. ´We voeren ook verkeerscontroles uit hoor,´ aldus de chef, die ook voor de avond weinig actie verwacht. De veiligheidsmensen van de feestorganisatie hebben alles in de hand, inclusief de pillencontrole. ´Tenzij er gehandeld wordt, of het anderszins uit de hand loopt. Dan komen wij er bij.´

Bij de ingang van het feestterrein staan honderden fietsen. Zeker duizend, denken de fietsparkeerwachters. De verslaggever krijgt een groen polsbandje met PERS erop, voor een paar foto’s op het feestterrein. Mellow is waarschijnlijk het woord dat het beste de sfeer op het strand omschrijft. Allemaal gelukkige mensen. Het ruikt wel wat naar bier, en de pupillen lijken wat verwijd. Iedereen wil voor de lens, om te laten zien hoe leuk het hier is. ´s Avonds bereikt het feest zijn hoogtepunt als deejays de dancehit year of summer draaien, ondersteund met een lasershow. Het huiswaarts keren geeft het nodige rumoer, maar incidenten blijven uit.

IMG 3302

Het feest was goed georganiseerd, zegt Olav Petram, vorige maand woordvoerder van bezorgde buren van het dancefeest van Brothers Outdoor. Later gaan we verder evalueren, daar wil ik niet op vooruit lopen, aldus Petram, directeur ook van de camping die het meeste geluid voor de kiezen kreeg. Heel goed verlopen, zegt ook organisator Huibert van der Vecht, die bevestigt dat het publiek voor bijna driekwart bestond uit jongens en meisjes uit de regio. ´Woudenberg, Maarn, Doorn, Scherpenzeel, Amersfoort. Er is niks noemenswaardigs gebeurd. Iedereen was heel enthousiast. Ze hebben natuurlijk ook heel lang naar dit feestje uitgekeken, he.´

Van der Vecht zou van het dancefeest graag een jaarlijkse traditie maken. ´Dit is niet iets dat we eenmalig neerzetten, dit smaakt duidelijk naar meer,´ aldus Van der Vecht, die bevestigt dat het feest een ´aanzienlijk´  bedrag voor het recreatieschap oplevert. ´Hoeveel precies ga ik niet zeggen, maar je kunt er heel wat onderhoud van het terrein van betalen. Misschien kun je tweemaal per jaar hier iets doen. Een popfestival, dat zou goed kunnen. Iets voor een andere doelgroep, met iets ouder publiek. Maar dat is ons pakkie aan niet, dat moeten anderen doen.´   

UPDATE; Olav Petram van camping Laag Kanje wil vanochtend toch nog iets meer kwijt: ‘Voor Laag Kanje is het beeld te rooskleurig. Stroom van klachten op de receptie was groot. Tevens gasten die zijn vertrokken. Dit zal bij de evaluatie nog ter sprake komen.’ Ook van Gerard Donselaar van de naastgelegen camping ’t Boerenerf krijgt Nieuwspost Heuvelrug een mail: ‘Mensen geven geld uit om een plekje te huren om tot rust te komen. Als er dan van 12 tot 23 uur dreunen over je camping rollen van een dancefeest was je liever thuis gebleven!! We hopen en verwachten dat dit nooit meer georganiseerd wordt temidden van campingterreinen.Organiseer dit in de polder, dan kun je gelijk de ganzenoverlast verjagen, i.p.v. uilen de stuipen op het lijf.’
 

dancefeest

 

dancefeet2

 

dancefeest3

 

dancefeest4

 

IMG 3301

 

 IMG 3293

 

IMG 3282

 

IMG 3268