Heuvelrug

Oppositie zegt vertrouwen in wethouder op

Homan krijgt wantrouwen

De oppositie in de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse heuvelrug zegt het vertrouwen in wethouder Homan op.  Aanleiding is het geven van onjuiste informatie. 

SGP-raadslid Boonzaaijer diende de motie van wantrouwen vanavond in, ook nadat wethouder Homan diep door het stof was gegaan. Homan verontschuldigde zich daarbij tweemaal voor het geven van onjuiste informatie rond een publicatie op internet over zijn ambitieuze lantaarnpalenplan.

De dubbele verontschuldiging was voor de tweemansfractie van de SGP onvoldoende, omdat de kwestie wat hen betreft de laatste is in een langere serie, en daarmee de druppel die de emmer doet overstromen.  'De wethouder trekt een boetekleed aan zoals een advocaat zijn mantel. Het glijdt zo weer van hem af, daarom zijn wij genoodzaakt tot deze maatregel.'

Homan krijgt wantrouwen

De motie van wantrouwen -een zwaar middel in de politiek- haalde het met elf tegen vijftien stemmen niet. Oppositiepartijen CDA, CU, BVH en indiener SGP steunden de motie, maar de coalitie van VVD, D66 en PvdA/Groen Links blijft de wethouder steunen, net als de SP. Volgens SP-raadslid Van Geijtenbeek heeft de wethouder de gemeenteraad 'niet bewust om de tuin geleid' en is de fout van Homan 'niet zwaar genoeg, op dit moment'. 'Maar let voortaan wel een beetje op met wat je op internet zet,' aldus Van Geijtenbeek. 

Wethouder Homan zei in een reactie lering te willen trekken uit de motie. 'Ik heb twee publicaties met elkaar verwisseld, de vraagstelling niet goed begrepen en daarbij inderdaad een fout gemaakt. Ik moet dingen verbeteren, dat is duidelijk. Het zou niet goed zijn als ik hier geen lering uit trek.'

De publicatie waar het om draait is een interview dat de wethouder gaf aan de website agentschapnl over zijn lantaarnpalenplan, een ambitieus project waarbij de gehele voorraad lantaarnpalen in de gemeente Utrechste heuvelrug wordt vervangen door energiezuinige LED-palen. In het interview gaat Homan volgens een aantal raadsleden buiten zijn boekje door gegevens te verstrekken waar voor raadsleden geheimhouding geldt. Volgens SGP-raadslid Boonzaaijer geeft de wethouder in het interview bovendien een veel te rooskleurig beeld van de financiele kant van het project.

Vorige maand stelde Boonzaaijer daarom een aantal vragen over het interview, waarop Homan antwoordde dat hij niet verantwoordelijk was voor de tekst. Boonzaaijer is daarna te rade gegaan bij de betreffende journalist en toverde vanavond een email tevoorschijn waarin Homan de tekst uitdrukkelijk autoriseert. De excuses die Homan daarop uitsprak mochten niet baten.  'Een fout maken kan voorkomen, maar we zijn door deze wethouder vaker verkeerd of schimmig voorgelicht. Daarom hebben we het besluit genomen het vertrouwen in de wethouder op te zeggen', aldus Boonzaaijer.

Voor de coalitiepartijen kwam de motie 'als een slag bij helder hemel', aldus D66-raadslid Kamp, die verder vond dat Boonzaaijer een 'onjuist mensbeeld' schiep van Homan. PvdA/GroenLinks-raadslid Nijhof beoordeelde de fout van Homan  als 'een beetje dom', maar onvoldoende voor wantrouwen,  terwijl VVD-raadslid Van Lierop vierkant achter zijn wethouder bleef staan: 'Het is niet handig dat de wethouder fictieve cijfers heeft gebruikt in een interview. Daar heeft hij zich nu voor verontschuldigd. Hij is wel de man die dit grote project tot een goede afloop kan brengen, zoals hij wel meer grote projecten tot een goede afloop heeft gebracht.'

Volgens CU-raadslid Karssen wreekt zich hier de neiging van Homan om al te ver voor zijn troepen uit te lopen, waardoor een gemeenteraad zich gepasseerd kan voelen. 'Ik waardeer de wethouder als een kleurrijk figuur met droomideeen. Ik heb daar alle begrip voor, maar zo worden we telkens wel weer verrast. Dat is de reden dat ik de motie steun, ook al is het een zwaar middel. Wees voortaan zorgvuldig in je uitingen. Denk twee keer na voordat je iets zegt.'