Buitenheuvelrugs

Stoplichten Breullaan ‘flexibeler’

Zeist gaat de software van de stoplichten bij de kruising Hoofdstraat / Breullaan aanpassen. Auto's zullen waarschijnlijk vaker moeten stoppen, maar per saldo minder lang hoeven wachten.

Dat schrijft de gemeente Zeist in een brief aan de gemeenteraad van Zeist. Aanleiding is een klacht van Zakelijk Zeist, dat heeft opgemerkt dat veel automobilisten zich ergeren aan de lange wachttijden voor het stoplicht. Die ergernis zou voortkomen uit 'onbegrip over werking van de regeling, omdat het lijkt alsof sommige richtingen voor niets staan te wachten', adlus de brief.

Om die ergernis te verminderen gaat de gemeente proberen of een flexibeler stoplicht -sneller en vaker, maar korter op rood- bij de verkeersdeelnemers de ergernis zal wegnemen. Simulaties zouden al hebben aangetoond dat de niet allen de beleving verbertert, maar de doorstroming in het nieuwe systeem ook feitelijk verbetert. De komende weken krijgt de verkeerslichtinstallatie daarom nieuwe software, en komen er lussen onder het asfalt, om de lengte van de wachtrijen te meten.

Een evaluatie in een later stadium moet uitwijzen of het 'onbegrip onder de weggebruikers' is weggenomen, en of de geloofwaardigheid van het stoplicht is toegenomen. 'Met geloofwaardigheid wordt bedoeld dat verkeersdeelnemers het als logisch en terecht ervaren dat ze voor een verkeerslicht moeten wachten', aldus de brief van Zeist.